IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиите се отплащат на Monte Dei Paschi

Приходите са се свили леко с 2,7% през тримесечието на годишна база, но оперативните разходи са намалели с 3,5%

16:17 | 09.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианският държавен кредитор Monte Dei Paschi di Siena отбеляза нетна печалба от 91 млн. евро за третото тримесечие, след като икономиите са помогнали да се преодолеят по-слабите приходи, съобщава Ройтерс.

Банката заяви, че е съкратила част от служителите си и е понижила оперативните разходи с 3,5% през трите месеца до края на септември на годишна база.

Приходите са се свили с 2,7% през тримесечието на годишна база, като комисионните са пострадали най-много заради продажбата на по-малко инвестиционни продукти и спад на печалбата от лихви с 1,4%.

Нетната печалба за второто тримесечие бе 100,9 млн. евро.

Нарастващата несигурност в Италия, където правителството води битка с Европейската комисия по бюджета за следващата година, вреди на бизнеса с управление на активи на банките.

Жилищните ипотеки обаче са спомогнали за тримесечен ръст от 0,5% при клиентските заеми, заяви Monte dei Paschi.

Банката поясни, че прякото финансиране от клиенти се е свило през периода юли-септември най-вече заради спада от 1,4 млрд. евро по текущите депозити.

Monte dei Paschi, която се преструктурира, след като през миналата година се наложи държавата да я спасява, от години бе на предната линия в банковата криза в Италия и претърпя огромни загуби по депозитите.

Банковият сектор на Италия, който се възстановява след тежки загуби по заемите след рецесията, отново е под натиск заради ръста на разходите по заеми в страната, което засегна капиталовите буфери на кредиторите.

След като понесе значителен удар по капитала през второто тримесечие заради свиващата се стойност на държавните активи, Monte dei Paschi заяви, че коефициентът на обща капиталова адекватност, който представлява съотношението между собствения капитал на банката и рисково претеглените й активи, е 12,8% към края на септември.

По обяд акциите на кредитора поевтиняха с 0,7% спрямо спад от 1,3% на италианския банков сектор.

Monte dei Paschi заяви, че брутните необслужвани заеми са 19,4% от общите кредити в края на септември.

Банката, която завърши рекордна продажба от лоши заеми за 24 млрд. евро, заяви, че работи по допълнителна продажба от до 3,3 млрд. евро, което ще намали делът на необслужваните заеми от всички до 16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още