Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Инициативата “Три морета” ще даде на България енергийна диверсификация

Към приноса на 12-те държави от региона ще се присъединят инвеститори от САЩ, за да достигне инвестицията 2 млрд. долара, посочи Петър Иванов от AmCham-България

гледано: 4114   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Инициативата “Три морета” за задълбочаване на интеграцията между страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море ще създаде много работни места, проектите в нея са ключови. Тя ще предостави възможност за енергийна диверсификация на България. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването “В развитие” Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България (AmCham).
Още по темата

"В момента България не може да внася енергийни ресурси от Норвегия например, което ще се промени чрез инициативата", посочи той.

Като друг важен приоритет на плана експертът изтъкна опцията за създаване на транспортен коридор между участващите страни.

“България трябва да присъедини Гърция и Кипър към проекта, ако наистина иска да свърже север и юг”, каза Петър Иванов.

Той определи инициативата като “малкия план Маршал”. Според него в рамките на проекта няма съперничество между САЩ, които са инвеститори, и ЕС, който е партньор по програмата.

“Най-важното е всички институции да разберат, че трябва да работим заедно, за да постигнем успех”, съветва изпълнителният директор на AmCham.

По думите му динамиката в отношенията между САЩ и България е на едно от най-високите си нива.

Той обясни, че от 12-те държави, които участват в инициативата “Три морета”, „90-процентен дял вече са дали приноса си със средства към проекта“.

“Идеята е САЩ да дадат същото количество, което ще направи цялата инвестиция 2 млрд. долара, ще се даде възможност и на частни инвеститори да се включат”, посочи Петър Иванов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването "В развитие" гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европа удължава подкрепата за компаниите и увеличава дълговото бреме