Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Инвестициите във вятърни паркове в Европа се завръщат

През първото тримесечие на годината в изграждането на нови вятърни централи са инвестирани 3 млрд. евро, сочат данни на Wind Power

Инвестициите във вятърни паркове в Европа се завръщат

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в нови вятърни паркове и съоръжения през 2018 година се възстановяват благодарение на няколко големи проекта, сочат данни на WindEurope. През 2017 година интересът към този сектор се срина - инвестициите намаляха с 19% до 22,3 млрд. евро основно вследствие на някои забавени търгове и премахването на субсидиите.

Донякъде намалението се дължи и на намаляването на технологичните разходи за изграждане на вятърни паркове, признават още от организацията.

Още по темата

Днес нещата изглеждат доста по-обнадеждаващо, пише една от най-големите браншови организации за вятърна енергия в Европа. Само през първото тримесечие на 2018 година са инвестирани 3 млрд. евро в нови проекти.

Според оценката през 2018 година инвестициите в нови вятърни паркове на Стария континент ще се повишат с 4% до 23,2 млрд. евро. През 2019 година ще има нов ръст - до 26 млрд. евро и ново забавяне през 2020 година - до 24,2 млрд. евро, сочат разчетите на организацията.

Данните показват още, че страните в Северна и Западна Европа са сред най-активните в проектите за вятърна енергия. Около половината нови обявени инвестиционни проекти през 2017 година са в Германия и Великобритания. В Германия например за нови вятърни паркове в крайбрежните зони и в континенталната част са инвестирани 6,7 млрд. евро. Във Великобритания сумата надхвръля 5 млрд. евро.

За сметка на това инвестициите в Южна и Източна Европа остават слаби. През 2017 година в региона са инвестирани 3,5 млрд. евро в нови вятърни проекти. Има обаче надежда за увеличаване на инвестициите и в тези региони. Например съживяването на гръцкия пазар крие възможности за нови проекти, смятат анализаторите на WindEurope.

2017 година показа, че европейските страни извън ЕС започват да оценяват потенциала на вятърната енергия и увеличават инвестициите в нови паркове до 2,9 млрд. евро. Само Русия съобщи за 1,2 млрд. евро в нови подобни проекти. Интерес има и в Норвегия и Украйна.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Макрон ще държи реч по повод исканията на „жълтите жилетки“