IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия предоставя военновъздушна база на частна компания

Правителството в Рейкявик в преговори за предоставяне на военно въздушна база за две ескадрили СУ-27

10:58 | 31.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия предоставя военновъздушна база на частна компания

Исландското правителство води преговори за предоставяне на военновъздушна база от времето на Студената война на частна компания, която ще купи руски изтребители Су-27 за 1,2 млрд. евро от Беларус, съобщава Financial Times.

Военновъздушна база Keflavik, която е играела ключова роля в защитната стратегия на НАТО до края на 80-те години, сега ще приюти две ескадрили руски изтребители, които ще бъдат използвани като „вражески сили“ при тренировъчни военни игри.

Базираната в Холандия ECA Program Ltd. обяви, че вече има споразумения с военновъздушните сили на 5 страни, които искат да пробват своите пилоти и изтребители срещу най-широко разпространения изтребител, използван от руските и китайските военни.

„Ние сме 'компанията за коли под наем' за военновъздушните сили“, казва съоснователят на компанията Мелвил Кейт.

ECA се е договорила да купи 15 изтребителя Су-27 от BelTechExport, белaруска компания за износ на оръжие, като си е запазила правото за придобиване на още 18. Ако сделката бъде осъществена, то това ще е най-голямата продажба на изтребители на частен купувач и първият мащабен внос на руски изтребители в страна членка на НАТО.

Исландия ще се консултира със съюзниците си от НАТО преди да подпише евентуално споразумение, каза говорител на правителството.

Сделката все пак остава обгърната в мистерия, пише FT. BelTechExport е отрекла да има каквато и да е информация по въпроса, въпреки че по-рано е потвърдила участието си пред изданието. Руският държавен износител на оръжие Rosoboronexport също отрича да има участие в сделката.

По думите на Кейт, сделката се финансира от инвеститори от Близкия изток и Азия и първите изтребители ще бъдат доставени през октомври.

Предложението вече предизвика протести в Исландия - страна с население малко над 300 хил. души, която няма собствени военновъздушни сили. Критиците на идеята определят ECA като „мистериозна частна армия“, която ще заеме мястото на американските военновъздушни сили, които напуснаха Keflavik през 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още