IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанското правителство се допитва до съда за референдума в Каталуния

Нито предметът, нито процедурата е в съзвучие с Конституцията, смята премиерът Мариано Рахой

22:31 | 29.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Испанското правителство се допитва до съда за референдума в Каталуния

Испанското правителство се допитва до Конституционния съд за законността на декрета, издаден от регионалното правителство на Каталуния, относно предстоящия референдум за независимост на 9 ноември, пише Business Standard.

Президентът на Каталуния насрочи датата на допитването в свой указ, издаден в събота. Така беше отправено предизвикателството към правителството на Испания, което се обяви твърдо против възможността за провеждане на референдума.

„Нито предметът, нито процедурата на вота са в съзвучие с испанската Конституция”, коментира премиерът на страната Мариано Рахой след извънредна среща на кабинета в Мадрид.

На заседанието кабинетът е взел решение, че провеждането на референдума е незаконно, защото ще даде право на каталунците да вземат решение за единството на испанската нация. Отговор на подобен въпрос би трябвало да дадат всички испанци, заявиха от правителството. 

Мариано Рахой определи още насроченото допитване като „дълбоко недемократично”, а решение за независимост ще остави каталунците извън и Испания, и ЕС.

Испанският премиер своя страна предложи „диалог в съзвучие със закона” на сепаратистки настроеният президент на Каталуния Артур Мас, за да бъде преодолян разривът между централната власт и автономната област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още