IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианското правителство готви нови стимули за 32 млрд. евро

При две отделни гласувания двете камари на парламента одобриха искането на кабинета за увеличаване на бюджетния дефицит

10:19 | 21.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Италианският премиер Джузепе Конте спечели подкрепата на депутатите за допълнителни разходи от 32 млрд. евро в сряда, опитвайки се да даде гръб на своето правителство на малцинството.

При две отделни гласувания двете камари на парламента одобриха искането на кабинета за увеличаване на бюджетния дефицит, позволявайки на правителството да набере нови средства за борба с пандемията и да подпомогне бизнесите, засегнати от блокадите, съобщава Bloomberg.

Конте бе изправен пред вот на доверие във вторник, след като загуби подкрепата на по-малкия си коалиционен партньор „Вива Италия“ на Матео Ренци, а с нея и мнозинството в Сената.

Но макар предложението за дефицита да събра почти единодушна подкрепа в сряда, то това далеч не означава безпроблемно управление оттук нататък за премиера, тъй като всички партии вече обещаха да подкрепят извънредните мерки.

По-рано в сряда Конте проведе консултации с президента Серджо Матарела за търсенето му на по-широка подкрепа след оттеглянето на Ренци. Сега той ще се опита да спечели на своя страна група независими центристки сенатори.

През идните седмици обаче предстоят гласувания и по други въпроси и времето на Конте да подобри позициите си изтича. По време на срещата Матарела е призовал премиера да засили подкрепата си бързо, ако иска да избегне нови избори, съобщава в. Corriere della Sera. Премиерът също така обмисля и възможността за промени в кабинета, като се е свързал с някои депутати от партиите на Ренци и Силвио Берлускони, посочва в. la Repubblica.

Икономиката на Италия e изправена пред път на трудно възстановяване след пандемията. Според правителството брутният вътрешен продукт ще нарасне с 6% през тази година, но прогнозата на централната банка е само за половината. Бюджетният дефицит се очаква да е близо 9% през 2021 г., според парламентарната бюджетна служба, а дългът да достигне почти 160% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още