IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия може да продаде дялове в Eni и Enel

Обмисля се и възможността активите да бъдат използвани като гаранция, посочи италианският министър на финансите Фабрицио Сакомани

12:12 | 22.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Италия може да продаде дялове в Eni и Enel

Италианският министър на финансите Фабрицио Сакомани заяви, че правителството може да продаде свои дялове в Eni SpA, Enel SpA и Finmeccanica SpA или да използва тези активи като гаранция в опит да понижи дълга на страната, предаде Bloomberg.

“Обмисляме възможността за понижаване на участието ни в контролираните от държавата компании“, каза Сакомани в събота в руската столица Москва, където се намираше за участие в срещата на министрите на финансите на групата от 20-те най-големи икономики в света (Г-20). Запитан дали това се отнася до компании като Eni, Enel и Finmeccanica, той отговори: „Обмисляме и това“.

„Има известни проблеми, които трябва да бъдат преодолени в това отношение, защото тези компании са печеливши и осигуряват дивиденти за бюджета“, подчерта той. „Така че трябва да обмислим и възможността да ги използваме като гаранция в схемите за понижаване на дълга, които обсъждаме“, добави италианският министър на финансите. Той обаче не разясни намеренията за използването на активите като гаранция.

В изявление от неговия офис, изпратено по електронната поща, впоследствие опровергаха медийни съобщения с конкретни параметри, заявявайки, че те не са били формулирани от министерството на финансите. „Министърът отговори по принцип, разяснявайки стратегията за понижаване на дълга, позовавайки се на множество възможности за осигуряване на стойност от публични активи, но без някога да е споменавал конкретни компании“, се твърди в изявлението.

Държавната банка Cassa Depositi e Prestiti държи дял от около 30% в компанията за добив на петрол Eni, чиято пазарна капитализация е около 60 млрд. евро. Министерството на финансите притежава дял от 31% в производителя на електроенергия Enel и 30% в доставчика за отбранителната индустрия Finmeccanica.

Коментарите на министъра на финансите „може да доведат до известен натиск върху цените на акциите“, пишат в бележка до инвеститори анализатори от Equita Sim SpA.

Италианското коалиционно правителство на премиера Енрико Лета насочва вниманието си към дълга от 2,7 трлн. долара, след като постави под контрол бюджетния дефицит след близо 2 години на мерки на строги икономии. Все още обаче дефицитът трябва да бъде сведен под изисквания в договорите на Европейския съюз таван от 3%.

„Мисля, че е необходимо да бъдат съчетани настоящата политика на сдържане на дефицита с усилието за ускоряване на намаляването на дълга така, че да можем да постигнем ефект върху спредовете и разходите за финансиране на дълга“, заяви Сакомани. „Надявам се, че преди края на годината ще изясним как конкретно си представяме цялостната стратегия за ускоряване на намаляването на дълга“, коментира той.

46-годишният Лета се опитва да стимулира икономиката чрез изплащането на дълговете на администрацията към доставчиците от частния сектор. Усилията в това отношение бяха увеличени, като правителството цели да разчисти забавени плащания на стойност 40 млрд. евро през следващите 12 месеца, изтъкна Сакомани. „Очакваме силно въздействие на програмата за ускоряване на плащанията по задълженията към търговците“, каза той.

Продажбата на държавните дялове обаче би могла да задълбочи пукнатините в коалицията, тъй като през януари заместник-министърът на финансите Стефано Фасина бе заявил, че ползите „по отношение на понижаването на дълга биха били малки, докато държавата би изгубила контрол върху важни части от индустрията“.

Размерът на италианския дълг се отрази неблагоприятно върху доверието в икономиката по време на финансовата криза в Европа и на двугодишната рецесия в страната – най-продължителната от близо две десетилетия, като безработицата нарасна до рекордните 12,2%, а съотношението на италианските дългови книжа, притежавани от чуждестранни инвеститори, намаля до 34,6% през април от 35,1% през май 2012 г.

Според Сакомани този процент е задоволителен. „Доволни сме от резултатите, които постигнахме до момента“, каза той. „С изключение на известна волатилност, делът на чуждестранните собственици на италиански дълг остава повече или по-малко постоянен. Той намаляваше по време на кризата, но след това отново започна да нараства“, припомни министърът.

През периода януари-юни Италия е емитирала около 60% от планирания за годината дълг, сочат данни на министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още