IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat спира инвестициите си в Италия

Възможно е производството на Alfa Romeo да бъде изнесено в чужбина заради протести на профсъюзите срещу условията на труд

13:17 | 11.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-новият модел на Alfa Romeo - 4C. <em>Снимка: Alfa Romeo</em></p>

Най-новият модел на Alfa Romeo - 4C. Снимка: Alfa Romeo

Fiat разглежда възможността да изнесе производството на Alfa Romeo извън родната Италия, съобщи шефът на концерна Серджио Маркионе пред Automotive News.

Причината за подобен ход са действията на профсъюзите в Италия, които протестират срещу неподходящите, според тях, условия на труд в заводите. В момента жалбата на синдикатите се разглежда от съда, и докато не бъде обявено решение по казуса, Fiat спира всичките си инвестиции в страната.

Преди време Fiat инвестира в няколко от италианските си фабрики в замяна на отстъпки от страна на синдиката, който поиска по-гъвкаво работно време за работниците.

Проблемите стартираха още през 2010 г., когато профсъюзът на работниците от металургичната промишленост Fiom отказа да подпише нов договор с Fiat. Според една от действащите точки в трудовото законодателство в страната, производителят на автомобили има право да отстрани представителите на Fiom като представител на интересите на работниците.

Това обаче бе оспорено в съда, който прецени, че по този начин се нарушават законите на Италия и взе страната на профсъюзите. Fiat не прие решението и протестира пред по-висока инстанция. „Готов съм да разговарям с лидера на Fiom Маурицио Ландини, за да може да има прозрачни и надеждни правила на работа и едва след това ще започнем отново да инвестираме в проекти в Италия”, обясни Маркионе.

Той допълни, че концернът вече се е обърнал към правителството на страната, за да разреши спорните въпроси относно първото решение на съда. „Няма да инвестираме, ако не сме убедени, че можем да разчитаме на профсъюзите. Затова и правителството също трябва да се намеси и да изиска от съда яснота по проблема. Ако нещата не се променят, Fiat и Chrysler имат няколко алтернативи за производство на моделите на Alfa Romeo”, категоричен бе шефът на Fiat.

Съвсем наскоро концернът взе решение да увеличи производството на моделите от по-скъпите си марки - Alfa Romeo и Maserati. Според Маркионе това е един от начините да се намалят загубите, които компанията регистрира на заседналия европейски пазар. Само за миналата година Fiat е загубил повече от 700 млн. евро, като според експерти, ако не е била помощта на Chrysler, загубите са щели да надминат 1 млрд.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още