IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея премахва ограниченията върху вноса на говеждо месо от ЕС

Сеул признава, че европейските власти са се справили с болестта "луда крава"

16:53 | 28.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Южна Корея е премахнала ограниченията си върху вноса на говеждо месо от някои държави от Европейския съюз (ЕС). Производителите от Дания и Холандия са първите, които могат да възобновят износа за този пазар, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия.

Комисарят Витянис Андрюкайтис, който отговаря за здравето и безопасността на храните, приветства това съобщение, като подчерта, че „това е още един знак, че търговските партньори признават, че битката срещу спонгиформнана енцефалопатия по говедата (СЕГ или т.нар. „луда крава“) е спечелена и качеството на говеждото месо от ЕС е признато по целия свят“.

Според еврокомисарят по земеделието Фил Хоган това е „важно изявление на увереността на южнокорейските власти в безопасността и качеството на европейското говеждо месо“. „потвърждаване на достъпа за датски и холандски оператори се надявам, че няма да мине дълго, преди операторите от други държави членки на ЕС да бъдат одобрени за износ на този важен и ценен пазар. Осигуряването на достъп за други държави членки на ЕС ще продължи да бъде приоритет за ЕК в двустранните търговски отношения с Корея“, допълва той.

Отварянето на корейския пазар стана възможно благодарение на последователните усилия, полагани съвместно от ЕК и държавите членки на ЕС. Премахването на търговските ограничения, наложени през 2001 г. в отговор на огнището на СИГ, е знак за заслужено доверие в цялостната, многопластова и ефективна система за контрол на безопасността на храните и здравето на животните.

Комисията ще продължи да работи в тясно сътрудничество с корейските власти, за да осигури достъп до пазара за останалите държави, които все още очакват разрешение за износ на говеждо месо. На среща, проведена на 4 септември, по санитарни и фитосанитарни въпроси корейските власти са уверили Брюксел, че ще обработят своевременно подадените от други страни заявления за внос.

От 2011 г. ЕС и Южна Корея търгуват съгласно споразумение. То спомогна за засилване на обмена, разрешаване на многобройните търговски пречки от двете страни и увеличаване на двустранната търговия с хранителни стоки с 10% годишно, отбелязват от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още