Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Източноевропейците във Великобритания са намалели до нивата от 2015 г.

Лондон регистрира най-сериозно изселване, след като секторът на услугите беше силно засегнат от ограничителните мерки

Източноевропейците във Великобритания са намалели до нивата от 2015 г.

Снимка: Bloomberg

Броят на източноевропейците, живеещи в Обединеното кралство през миналата година, се е понижил до нива, за последно наблюдавани през 2015 г., съобщава Bloomberg.

Чуждестранните граждани, пребиваващи на Острова, са намалели през годината до юни, като най-голям е спадът сред гражданите на така наречените страни от ЕС8, присъединили се към Европейския съюз през 2004 г., според данни на Службата за национална статистика. Те включват Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения.

Данните повдигат въпроси дали тези работници ще се върнат, след като Covid-19 утихне. Имиграцията беше посочвана като основен проблем още при референдума за Brexit през 2016 г., като според мнозина свободата на движение в блока предизвиква за британските граждани твърде голяма конкуренция за работа в собствената им страна. Бизнес организациите настояваха за по-голяма гъвкавост при наемането на работа в сектори като здравеопазването и строителството.

Двоен удар

Двойният удар на Covid-19 и Brexit може да обясни спада в броя на източноевропейците в страната. Първото блокиране на Великобритания през пролетта на 2020 г. затвори предприятия и училища и може да е накарало някои работници да напуснат. Лондон регистрира най-сериозно изселване, след като секторът на услугите беше силно засегнат от ограничителните мерки.

Въпреки спада поляците все още са най-разпространената чужда националност, показват статистическите данни. В Лондон малко над една пета от жителите на града не са британци, което е най-високият дял от всеки друг регион.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
4
 
4
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
''....като според мнозина свободата на движение в блока предизвиква за британските граждани твърде голяма конкуренция за работа в собствената им страна...'' Нима...И защо тогава в тоталджобс-а британските работодатели и ейч-ар фирми продължават да публикуват обяви за свободни позиции от всички нива на средния мениджмънт- защо тези позиции не са вече заети от британските граждани с квалификацията, изискуема за позицията;0 Да не би, защото британците са забравили как се работи или пък защото няма достатъчно количество висококвалифицирани британски граждани, които да заемат местата на освободените или напуснали ЕС граждани- висококвалифицирани специалисти,м... Ето как самата обективна действителност опровергава на практика лъжите на брекзитърите, че източноевропейците заемали работните места на британците в ю.к.
0
 
3
 
3
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Интересно дали има връзка с тонажа набран зарзават тая година.
0
 
4
 
2
дядя Вова до: korn
преди 1 седмица
0
 
7
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Източно европейците след падането на комунизма бягаха към САЩ. След разширяването на ЕС ходиха към по богатите държави на съюза. Сега ще спрат да ходят към Великобритания и ще си цъкат на континента. За ЕС е добре бялото и християнско население да си стои в Европа.

Още от Европа
ЕС настоява производителите на ваксини да спазват сроковете