IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво предстои на парламентарните избори в Ирландия?

На 26 февруари страната отново се отправя към урните, за да избере представителите в долната камара на парламента

08:15 | 25.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ирландският министър-председател Енда Кени <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ирландският министър-председател Енда Кени Снимка: архив Ройтерс

На 26 февруари Ирландия ще се насочи към урните, за да избере 158 представители в долната камара на парламента. Настоящото правителство, избрано на последните избори през 2011 г., е формирано от коалиция между Файн Гаел, дясноцентристка група, водена от сегашния министър-председател Енда Кени, и от ирландската лейбъристка партия, припомня Economist.

Коалиционното правителство се надява да бъде преизбрано макар вероятно с много по-малко места в камарата. Ако това се случи, изборите ще бъдат исторически. Кени ще бъде първият лидер на Файн Гаел, преизбран за министър-председател за нов мандат от създаването на партията през 1933 г.

Анкетите обаче предполагат, че опозицията (съставена от популистката центристка партия Фиана Файл, лявата националистическа партия Шин Фейн и голям брой основно леви по-малки групи и независими депутати) ще отбележи сериозни победи, а преизбирането на Кени изглежда все по-несигурно.

Защо изборите в малка страна с население от само 4,6 млн. души са толкова важни за Европа?

Изборите в Ирландия може да се окажат историческо събитие не само за Файн Гаел или за другите конкурентни партии, но и за бъдещето на еврозоната.

Страната бе сериозно ударена от финансовата криза през 2007-9 г. и бе принудена да приеме спасителна програма на стойност 67,5 млрд. евро от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), за да избегне срив на банковата си система. В резултат на това през 2012 г. брутният ѝ вътрешен продукт (БВП) отчете спад от 14% спрямо пика си, безработицата нарасна до над 15%, публичните разходи бяха съкратени, а данъците повишени.

Страната обаче се възстанови от икономическите си трудности по-добре от която и да е друга страна в Европа, излизайки от спасителната си програма през декември 2013 г. и наслаждавайки се на растеж от над 5% годишно. За разлика от нея дясноцентристките правителства напоследък губят сила в Гърция, Португалия и Испания в резултат на обществения гняв към трудните икономии и слабото икономическо представяне на страните.

Ако Файн Гаел не успее да спечели преизбиране в Ирландия предвид икономиката, която е на път да оздравее, това ще предизвика сериозни тревоги за правителствата, които скоро ще се изправят пред изборни изпитания в зоната с единна валута. Това може да увеличи и натиска върху Брюксел и Европейската централна банка (ЕЦБ) за промяна на посоката на икономиката политика.

Последна актуализация: 01:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още