IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво предстои на парламентарните избори в Ирландия?

На 26 февруари страната отново се отправя към урните, за да избере представителите в долната камара на парламента

08:15 | 25.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ирландският министър-председател Енда Кени <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ирландският министър-председател Енда Кени Снимка: архив Ройтерс

Кои са кандидатите за следващ министър-председател на Ирландия?

Енда Кени и Файн Гаел използват икономическите успехи на коалиционното правителство, заявявайки, че то е изкарало ирландската икономика от неприятностите и я е довело до силно възстановяване. Безработицата се е понижила наполовина до 8,6% през последните пет години. Критиците на партията обаче я обвиняват, че имитира британските консерватори, копирайки лозунги от кампанията им за парламентарни избори като „дългосрочен икономически план“ и „поддържане на възстановяването“, както и много други в сферата на здравеопазването и образованието.

Майкъл Мартин от Фиана Файл се надява да превърне обществения гняв към много от политиките на коалиционното правителство в повече места за партията си в парламента. Заради множеството обвинения, че е причина за сериозния характер на финансовата криза в Ирландия по време на управлението си от 1997 до 2011 г., тя загуби 51 от 71-то места на предишните избори.

Гери Адамс от Шин Фейн, с клоняща наляво националистическа платформа, също се надява да спечели повече места в камарата, основно за сметка на лейбъристката партия, водена от Джоан Бъртън, заместник-премиер в момента, като според проучванията партията губи подкрепа заради коалирането си с Файн Гаел.

Какво сочат социологическите проучвания в момента?

Макар че позициите на Файн Гаел и лейбъристите се подобриха през последната година, данните от миналата седмица показват, че те може и да не успеят да спечелят мнозинство в долната камара и то със съвсем малък марж. Според проучване на Red C Файн Гаел ще спечели 26% от гласовете. Според друга анкета на Attitudes and Behaviour пък лейбъристите ще имат само 4%.

Предвид пропорционалната представителна избирателна система в Ирландия, където първоначално се елиминират кандидатите, получили най-малко гласове, докато се стигне до запълване на местата в парламента от най-добре представилите се кандидати, дори промяна в последната минута може да накара сегашната коалиция да потърси помощ от по-малки партии, например социалдемократите, Ренуа Ирландия или независими, за да остане на власт.

Алтернатива, която според анкетите ще осигури сериозно мнозинство, е голяма коалиция между Файн Гаел и Фиана Файл – макар че това в миналото е изключвано като възможност от лидерите и на двете партии. Опасенията са, че племенната лоялност от Ирландската гражданска война през 20-те години все още е твърде дълбока, за да позволи на двете партии да сформират стабилно правителство.

По подобен начин лидерите на Фиана Файл казват, че не искат сделка с Шин Фейн. Друга опция, която според последните проучвания обаче е малко вероятна, е правителство, водено от Шин Фейн с подкрепата на по-малки леви групи и независими представители. Но предвид нарасналата подкрепа в последната минута за Файн Гаел във финалсните проучвания на миналите избори, шансовете все още имат всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още