IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли новият бум в Ирландия да свърши зле?

Икономиката на страната се разраства с 7% на годишна база, а безработицата се е понижила до 8,9%

09:23 | 20.12.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ирландската икономика отново отчита ръст. Брутният вътрешен продукт е със 7% нагоре спрямо миналата година – забележителен скок, който неизбежно събужда в съзнанието спомени за бума преди срива от 2008-2010 г. Дали историята ще се повтори, се пита BloombergView.

Вероятно не. Ирландия пострада много, но не и унищожително по време на краха, така че икономиката има накъде да компенсира. Това разширяване има и по-здрави основи отколкото предишното. Въпреки това самодоволството би било грешка, а триумфализмът – още по-голяма. Лозунгът на правителството би трябвало да бъде – сигурност на първо място.

Безработицата се понижи до 8,9% през ноември, след като през 2012 г. достигна до 15%. Новите работни места не са толкова концентрирани, колкото преди, в и около податливата на балони строителна индустрия. Заетостта нараства в 11 от 14 сектора в икономиката.

Банките в страната също изглеждат по-добре, макар че индустрията все още е необосновано концентрирана. Както и на други места, банковата криза на Ирландия съчета високорисково кредитиране и неуспех на регулациите. Банките не задаваха много въпроси, докато почти утроиха заемите си през шестте години след 2002 г. Цените на жилищата и търговските имоти се изстреляха нагоре, а строителството процъфтяваше. Последвалият колапс беше наистина драматичен.

С огромна цена за данъкоплатците, но системата все пак бе поправена. Властите възстановиха платежоспособността, създадоха агенция за лоши активи, изритаха лошия мениджмънт и ликвидираха банки, които нямаше как да бъдат спасени. Нужни бяха няколко кръга от рекапитализация на стойност от около 40% от БВП.

И все пак работата само отчасти е приключена. Просрочията по дългосрочните ипотеки остават сред най-високите в Европа. Този непогасен дълг натежава върху потреблението.

Правителството се опитва да насърчи повече кредитиране на малки и средни компании, но провалът при преструктурирането на лошите заеми затруднява това усилие.

Разширяването е повишило данъчните приходи и подобрило фискалната позиция на правителството, но то продължава да отчита бюджетен дефицит след корекции заради последиците на икономическия цикъл. Предвид парламентарните избори следващата година правителството се поддава на изкушението като добавя към бюджета съкращаване на данъците и по-високи разходи за здравни и други. Би било по-добре обаче да се ускори напредъка при намаляването на държавния дълг. Той достигна над 120% от БВП през 2013 г. и макар сега да е под 100%, все още е твърде висок.

Публичните разходи също се нуждаят от внимание. Инвестициите в транспорта, енергетика и широколентова инфраструктура – съществено важна за устойчив растеж, са твърде ниски. Трябва да бъдат намерени спестявания от други места в бюджета, за да се инвестира повече.

Най-голямото предизвикателство на Ирландия остава. Липсва ѝ независима парична политика, а лихвените проценти по еврото са твърди ниски за икономически ръст от 7% или дори за по-скромния от 4%, предвиждан за 2016 г. Това поставя тежко бреме върху т.нар. макропруденциална политика. Правителството признава тази нужда. Банките трябва да поддържат антицикличен капиталов буфер и да се съобразяват със задължителните съотношения между заемите и стойността. Всеки признак за финансово прегряване ще изиска тези мерки да бъдат съответно затегнати.

Ирландия е положила много усилия, за да си заслужи това възстановяване. Евтината енергия и обезцененото евро също помогнаха, но тези фактори може да не продължат твърде дълго. Ирландия трябва да помни основния урок от катастрофата: бумовете могат да се превърнат в спукани балони твърде внезапно, а последиците да са страховити. Стабилният скептицизъм и внимателната фискална политика са най-безопасният път към устойчив растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Ирландия е малък селски остров между Америка и Европа, където културата на САЩ се приема безрезервно с отворено обятия и откъдето САЩ започват американизирането на Европа. Там има пропаст между държавните служители (с високи заплати и привилегии, особенно тези по високите нива на финансите и политиката) и работещите в частния сектор (разслоение и антагонизъм каквито на континента (дори в Кралството) все още няма). Според статистиката за дълг на човек (по страни за 2014та), ирландците са толкова добре колкото и американците:http://***.bloomberg.com/visual-data/best-and-worst//most-government-debt-per-person-countries
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
В Ирландия в момента се надува огромен имотен балон, подобен на този преди кризата. Причината за балона са малките размери на страната и огромната имиграция от Северна Африка и Близкия Изток. Строят се многофамилни блокове без никаква инфраструктура - нито училища, нито болници, нито даже пътища на места. Новата част част на Дъблин е точно Манастирски ливади в София. Страната се гетоизира и сегрегира с рекордни темпове и имигрантите и ирландците живеят отделно и почти никога не се смесват. А това го наричате успех естествено, по вашите безумни критерии това е нещо хубаво. Ирландия е на крачка от фалит и според мен в следващите от 2 до 5 години балонът отново ще се спука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
Bobby_bul
преди 8 години
Като всичко е толкова супер в Ирландия, защо цяла година ирландците протестират и защо управляващите са с потъващ рейтинг?, с 7% растеж (което за Европа звучи като научна фантастика) - те трябваше да имат 70%-80% одобрение. Защото този цифри идват от Европейското печатане на пари и обикновените ирландци не ги усещат. 15г. се бориха с дълга си от 80-те, после банда популисти плюха на това и ги върнаха 30г. назад и сега им пробутват разни цифри създадени от дългове и соц. финансово инженерство.Междувременно пълната противоположност на Ирландия - Исландия си вдигна лихвите от 5 на 6% (с 2% инфл.). В ЕС не могат и да сънуват за такива лихви ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още