Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Калифорния разреши на Bayer да не предупреждава за глифозата

Германската компания продължава да твърди, че продуктите ѝ са безвредни, когато се използват според указанията

Калифорния разреши на Bayer да не предупреждава за глифозата

Снимка: EPA/CJ GUNTHER

Агрохимическата и фармацевтична германска компания Bayer няма да бъде задължена от американския щат Калифорния  да изтъква ввъзможните рискове при използването на препарата Roundup, съдържащ глифозат. В решение, взето в Сакраменто, федерален съдия разреши на Bayer и други компании да не спазват щатското изискване.

Предисторията на разпоредбата на Калифорния беше фактът, че агенцията за изследване на рака на СЗО IARC класифицира убиеца на плевели през 2015 г. - за разлика от други власти - като "вероятно канцерогенен" за хората. Bayer не е съгласен с оценката и подчертава, че продуктите са безвредни, когато се използват според указанията, предава Bloomberg.

Още по темата

Съдията Уилям Шуб очевидно гледа на казуса по същия начин. Американската компания Monsanto, която Bayer придоби през 2018 г., и алианс от други производители на семена получиха разпореждане от съда срещу регламента на щата още преди повече от две години. Това решение обаче засега бе само временно. Сега съдията Шуб класифицира заповедта на Калифорния като незаконна, което означава, че компаниите ще могат за постоянно да не поставят предупредителните етикети на продуктите си.

„Това е много важно решение за селското стопанство и науката в Калифорния, тъй като федералният съд, след като претегли всички факти, постанови, че доказателствата не подкрепят предупрежденията за рак, причинен от продукти на базата на глифозат", пояснява Monsanto.

Bayer се сблъска с проблемите с глифозата след придобиването на Monsanto в сделка на стойност 60 милиарда долара. След три загубени съдебни процеса и решения за големи обезщетения за предполагаеми рискове от рак, причинен от хербицида, и, висящи десетки хиляди съдебни дела в САЩ. Bayer предприема действия срещу предишните решения, но също така преговаря за постигане на извънсъдебно споразумение. Анализаторите изчисляват, че то може да струва около 10 млрд. евро.

Досега, въпреки дългогодишните конфликти, науката не успява да изясни окончателно дали глифозатът е канцерогенен, или не. Bayer провежда множество изследвания срещу класификацията на IARC и други изследователи. Американската агенция за опазване на околната среда EPA подкрепя групата и въпреки разгорещения дебат относно глифозата, досега поддържа тезата, че противоречивият пестицид не представлява риск за здравето на хората, ако се използва правилно.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 месеца
най-сигурно е ако не се използува .

Още от Европа
DAX поведе зелената вълна на европейските борси днес