IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консерваторите начело с Борис Джонсън увеличават преднината пред опозицията

Подкрепата за Консервативната партия нараства от 25% през май до 42% сега

19:50 | 21.08.19 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън увеличава преднината си пред опозицията до 14 процентни пункта. Изглежда твърдата позиция на премиера относно излизането на страната от Европейския съюз е успяла да привлече обратно привърженици, показва проучване на агенция Kantar Public, цитирано от Ройтерс.

Джонсън, който пое управлението на партията и страната преди около месец, обеща да осъществи развода с ЕС на 31 октомври независимо дали е със или без сделка.

Според онлайн допитването на Kantar 42% от запитаните биха гласували за консерваторите спрямо 25% през май. В същото време отслабената подкрепя за Лейбаристката партия е от 6 процентни пункта – 28% сега при 34% през май. Анкетата е проведена сред 1133 души в периода 15-19 август.

От допитаните 15% биха гласували за Партията на либералните демократи – без промяна спрямо май. От своя страна спад отбелязва подкрепата за Партията Brexit на Найджъл Фараж – от 10% на 5%. Пет процента от избирателите биха дали гласа си и за Шотландската национална партия.

„Има значителна промяна“, посочва Крег Уоткинс, главен изпълнителен директор на Kantar Public за Великобритания.

„Имаме нов консервативен премиер, който зае много ясна позиция за справяне с преговорите за Brexit и самия Brexit и изглежда това послание се приема от публиката“, допълни той.

На фона на политическите трусове в Лондон на този етап малко неща са ясни. Въпреки това мнозина политици и анализатори очакват нови общи избори до няколко месеца.

Според Уоткинс твърдата позиция на Джонсън спрямо Brexit успява да привлече гласоподаватели от редиците на Партията Brexit и ЮКИП.

Не всички новини обаче са добри за Джонсън. Според 52% от участниците трябва да има обществено гласуване върху споразумението за Brexit, 29% са против, а 19% нямат отговор.

Също така 23% от британците посочват, че предпочитат излизане от ЕС без споразумение, а 22% посочват, че нямат предпочитания.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 4 години
ми щом е така, дай едно смислово обяснение. от тебе чета само - не е вярно, ти си остарял, този е ***, онзи е ***. нищо смислено, никаква идея, теория дори. за какво са ти тези дипломи като не ги използуваш. дай да чуя нещо! празен театър си. дай едно обяснение поне. само ми следиш постовете и почваш - не е вярно, измислици и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 години
някъде към 65 годишен трябва да си, като гледам спрялото ти татова мислене ... няма как да си по млад и толкова изкуфял ! Като стане дума за наука (математика, физика, химия) само наградите от ученическите ми години не можеш ги стигна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
а ти си като катеричка, когато стане въпрос за нещо като наука, политика и икономика.по-добре си яж хляба и сотй настрана от това, което много очевидно халхаберсинямаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
ти ди тотално спрел .. ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
това е същността на въпроса - британците не са глупави, иначе няма да са 5тата икономика в света, или 6тата може би. всички знаят за очакваните последствия и те няма да са никак лесни и малки. но въпраки това, го правят. въпрос с повишена трудност за тебе и такива като тебе - защо?2 опции за отговор:- британците са *** и единствената причина да са 5 или 6 място в света е, че милиони румънци, българи и поляци мият чинии, чистят ***, ремонтират водопроводи, копаят канали и гледат стари хора. и по този начин издигат жизнения стандарт на Британияили опция 2:- хиляди българи от мързел или от страх стоят на компютрите си ден и нощ и оглупели от нищодействие, пишат поредните глупости на търкалета, без да се опитват да разберат нито историята, нито психологията, нито икономиката на даден народ.отговори ми, моля те наистина. пиша си дисертацията на тема " Психология на интернет оглупяването сред младите хора от Източна Европа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 5
Valentin13
преди 4 години
попитали една катеричка: какво мислиши за Втория закон на термодинамиката.тя отвърнала: ако това ще накара съседното племе катерички да крадат по-малко от моите шишарки, съгласна съм с този закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
какво си ми говорил? .. предполагам пак някви глупости като сега :)Фактора партиотизъм ... какво ? Дигнал му Джонсъна според някво онлайн проучване, е и ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
...и те ще наддават за Гренландия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
sando1610
преди 4 години
аххаа ще се погрижи за народа си ако си мислиш ,че е точно така .. Сега като няма сделка шоуто ще е пълно те най-много ще го отнесат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
Valentin13
преди 4 години
Германия не се нуждае повече от наглеждане. направиха я импотентна - екоактивисти, либерали, пацифисти, социалисти и други подобни кречетала.сега Британия ще се погрижи за себе си и народа им си го иска, и това се нарича патриотизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още