IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KPMG отказа да одобри финансовия отчет и плана за преструктуриране на BES

Консолидираният отчет на португалския кредитор потвърди загуба от близо 3,6 млрд. евро

16:24 | 01.09.14 г.
KPMG отказа да одобри финансовия отчет и плана за преструктуриране на BES

Одиторът KPMG отказа да одобри финансовия отчет и плана за преструктуриране на Banco Espirito Santo (BES), позовавайки се на непредоставянето на адекватна информация за финансовото състояние на португалския кредитор, съобщи Ройтерс.

Консолидираният отчет на BES потвърди загубата от близо 3,6 млрд. евро, разкрита на 30 юли, която до голяма степен се дължи на експозициите в разпадащата се бизнес империя Espirito Santo.

Загубите принудиха Централната банка на Португалия да се намеси на 3 август с 4,9 млрд. евро, спасявайки най-голямата банка в страната с публични средства.

Регулаторите решиха също така да поставят "здравите" активи на BES в ново формирование – Novo Banco, докато "токсичните" експозиции бяха преместени в "лоша банка".

Малко преди да се намеси, Португалската централна банка посочи, че BES може да се рекапитализира от частни инвеститори. Според изявлението планът не трябваше да включва никакви разходи за държавната хазна. Основните надежди на институцията са, че публичните средства ще бъдат възстановени, когато Novo Banco в крайна сметка бъде продадена на частни инвеститори.

KPMG, която бе наета да извърши одит на резултатите, посочи в доклад, че не е получила никаква допълнителна информация, изисквана в резултат на спасяването. Според одитора това означава, че BES няма желание да предостави съответната информация относно финансовото си състояние и извършените операции.

Според KPMG "класифицирането, възстановяването и реализацията на активи, както и изплащането на дълговете, отчетени във финансовите резултати към 30 юни, не е сигурно". Одиторът също така заяви, че критериите за оценка на активите на BES, прехвърлени в Novo Banco, все още не са ясни.

BES и неговият наследник Novo Banco вече срещнаха трудности в опитите си да възстановят някои от огромните дългове на фамилията Еспирито Санто. Част от инвеститорите и семейната холдингова компания се опитаха да блокират продажбата на застрахователя Tranquilidade.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още