IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: ЕЦБ ще се съсредоточи върху облигациите от частния сектор

Не централните банки трябва да са първата линия на защита. Това трябва да са фискалните мерки на правителствата, заяви президентът на ЕЦБ

16:53 | 12.03.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomerg</em></p>

Снимка: Bloomerg

Усилията на Европейската централна банка ще бъдат насочени към домакинствата и малките и средни бизнеси, като институцията ще купува облигациите от частния сектор заради повишената чувствителност. Това каза по време на пресконференцията след заседанието на управителния съвет на ЕЦБ управителят ѝ Кристин Лагард.

„Коронавирусът шокира всички и увеличи силно волатилността на пазарите. Макар да е ограничен във времето ефект, вирусът се отразява на веригите за доставки и поточните линии. Ще подкрепяме домакинства и фирми чрез по-голяма ликвидност, която да доведе до по-лесен достъп до кредитиране от реалната икономика", заяви Лагард.

ЕЦБ установява значително влошаване на перспективите за растежа в еврозоната заради отражението от епидемията, каза французойката. 

В залата за пресконференции днес между присъстващите журналисти се оставят по две празни места, за да се запази нисък рискът от заразяване с коронавирус, предава DPA.

По думите на Лагард правителствата трябва да предприемат моментални мерки за справяне с проблемите в сферата на общественото здраве, както и да помогнат на служителите, които са в риск.

Лагард е начело на ЕЦБ от ноември 2019 г., но вече се среща с по-тежки обстоятелства, отколкото нейният предшественик Марио Драги по време на осемгодишния си мандат начело на банката.

На въпрос на журналистка дали това е нейният момент а-ла „Do-whatever-it-takes“, Лагард отговаря, че си спомня как при напускането на ЕЦБ нейният „предшественик и приятел“ Марио Драги й казал, че се надява, че никога няма да изпадне в ситуация „Do-whatever-it-takes“. С тази фраза през 2012 г. италианецът спаси еврозоната от срив.

„Мисля, че е ясно за всички нас, че световната икономика и икономиката на еврозоната преживяват огромен шок. Отговорът на въпроса дали можем да се разминем с рецесия се крие в това дали ще можем всички да работим заедно и да се справим с трудните времена и несигурността около коронавируса. Надяваме се на амбициозен и координиран фискален отговор", заяви на друг въпрос на журналист за това дали еврозоната ще се размине с рецесията Лагард.

В края на пресконференцията тя добави, че очаква много правителства да се насочат към дълговия пазар през идните месеци, за да могат по този начин да финансират стимулите към икономиката на национално ниво.

„Не централните банки трябва да са първата линия на защита. Това трябва да са фискалните мерки на правителствата. Ако съберете всички обявени мерки досега, както направихме ние, се получава сума, равна на четвърт процент от икономиката на еврозоната. Това очевидно не е достатъчно", завърши Лагард.

По-рано ЕЦБ обяви пакет от мерки в подкрепа на икономиката на еврозоната, за да преодолее шока от коронавируса, но не понижи рекордни ниските си лихви и те се запазват на нива от -0,5%. Банката ще отпуска евтини заеми за търговските кредитори при лихвени проценти, по-ниски от 0,75%. Временно ще бъдат увеличени покупките на облигации, чийто общ размер е 2,6 трлн. евро. В момента банката изкупува облигации за 20 млрд. евро на месец, а до края на годината общият обем на програмата ще нарасне със 120 млрд. евро.

Инвеститорите очакваха с интерес решението на ЕЦБ, но при отрицателен основен лихвен процент тя разполага с малко останали муниции за действие. Така еврозоната почти със сигурност ще влезе в следващата рецесия без едно от най-силните си оръжия - намаляването на лихвите, което се случи в САЩ, Япония и Великобритания през последните няколко дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Ами доколкото ми е известно малкия и средния бизнес не пуска облигации на пазарите .... или нещо греша ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
И вие не знаете от какво се оплаквате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
petyob
преди 4 години
ей, съсипаха я тази Европа :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
petyob
преди 4 години
Ох тази що не ходи някъде другаде да си гледа климакса .. кли, климата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Ruddy
преди 4 години
Не централните банки трябва да са първата линия на защита. Това трябва да са фискалните мерки на правителствата. Ако съберете всички обявени мерки досега, както направихме ние, се получава сума, равна на четвърт процент от икономиката на еврозоната. Това очевидно не е достатъчно"-В крайна сметка,пак ние от простолюдието ще плащаме сметката!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още