IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на напредък около Brexit оцвети в червено европейските индекси

Книжата на шведската телекомуникационна компания Ericsson поевтиняха с 4%, след като стартира съдебно дело в САЩ срещу Samsung

19:42 | 11.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия от седмицата на червена територия, помрачени от липсата на напредък около търговските преговори между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания и тези във Вашингтон за осигуряване на нов пакет от стимули, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете спад от 0,77% до ниво от 390,12 пункта.

Германският показател DAX се понижи със 181,43 пункта, или с 1,36%, до ниво от 13 114,3 пункта.

Френският индекс CAC записа спад от 0,76% до 5507,55 пункта.

Британският измерител FTSE изтри 53,01 пункта, или 0,8% от стойността си, понижавайки се до ниво от 6546,75 пункта.

европейски европейски

По-рано днес британският премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да е готова да излезе от единния пазар на ЕС без сделка на фона на поредната задънена улица в преговорите. В изказване ден след срещата си с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в Брюксел, която завърши без пробив, Джонсън потвърди, че страната му ще продължи да се опитва да договори споразумение. Той обаче предупреди, че исканията на блока вредят на преговорния процес.

От своя страна Фон дер Лайен заяви, че „Brexit без сделка е най-вероятният завършек на тези трудни преговори“.

Ако сделка не бъде постигната и ратифицирана и от двете страни до 31 декември, ще последва взаимно налагане на мита върху вноса на стоки, което пък ще доведе до покачване на цените. 

В същото време германският външен министър Хайко Маас посочи, че ЕС и Великобритания трябва да останат партньори, независимо от резултата от настоящите търговски преговори.

В четвъртък вечерта европейските лидери успяха да намерят решение на спора си с Полша и Унгария, който заплашваше приемането на следващата многогодишна финансова рамка и пакет от стимули в размер на 1,8 трлн. евро. Споразумение бе постигнато с Полша и Варшава, които се противопоставиха на условието разпределянето на средствата да е свързано с върховенството на закона. Споразумението отваря вратата към разпределянето на пакета от помощи за справяне с последиците от коронавирусната пандемия, който ще бъде финансиран от общ европейски дълг.

По време на последната среща на Съвета на ЕС под председателството на Германия канцлерът Ангела Меркел заяви, че вчерашните преговори и постигнатите споразумения по бюджета, както и за намаляването на емисиите въглероден диоксид до 2030 г. показват, че е възможно да бъде намерено споразумението между 27-те членове на общността, дори и различията да са големи.

При индивидуалните акции книжата на Hellofresh поскъпнаха с над 6% , след като компанията представи нови средносрочни цели. В дъното на Stoxx 600 се озова Rolls-Royce, чиито акции поевтиняха с близо 8 на сто, след като британската компания за самолетни двигатели понижи прогнозата си за паричния поток и предупреди за предизвикателства в близко бъдеще.

Книжата на шведската телекомуникационна компания Ericsson поевтиняха с 4%, след като стартира съдебно дело в САЩ срещу Samsung, обвинявайки южнокорейския телекомуникационен гигант, че не е изпълнил условията на лицензионно споразумение между двете компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още