IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson заведе дело срещу Samsung в Съединените щати

Шведската компания обвинява Samsung в неизпълнение на условията на лицензионно споразумение

14:40 | 11.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Ericsson съди Samsung Electronics в Съединените щати, обвинявайки южнокорейския телекомуникационен гигант, че не е изпълнил условията на лицензионно споразумение между двете компании, пише Bloomberg.

Случаят е свързан с предполагаеми нарушения на задълженията на Samsung, а европейският играч иска от съда да отсъди, че “Ericsson е изпълнила собствените си ангажименти“, сочи изявление от днес.

Тъй като няколко от лицензионните сделки на компанията ще изтекат през следващата година, Ericsson твърди, че е изправена пред риск от забавяне на плащания по тях, докато условията бъдат отново договорени.

Книжата на компанията понижиха стойността си с 8,2% след старта на търговията в Стокхолм. Това е най-големият спад от март насам.

Говорител на Samsung е коментирал пред Bloomberg News, че след като жалбата бъде получена, „ще я разгледаме и ще дадем подходящ отговор“.

Днешните новини обясняват „неясните насоки на Ericsson за 2021 г.“, посочват анализатори на Handelsbanken.

„Отлагане на близо половината от тримесечните приходи от права върху интелектуална собственост на Ericsson съответства на приблизително 20-25% от тримесечната коригирана печалба преди лихви и данъци“, твърдят анализаторите.

Шведският производител на телекомуникационно оборудване твърди, че процесите рискуват да намалят оперативните ѝ приходи с около 1,5 млрд. крони (178 млн. долара) през следващото тримесечие, отчасти заради съдебни разходи.

По думите на Ericsson „сегашните геополитически условия“ и преходът към 5G технология възпрепятстват продажбите на смартфони, което ще доведе до по-ниски приходи от лицензиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още