IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литият - новото "бяло злато" за Португалия и Европа

Според оценки през 2025 година европейският пазар на батерии ще достигне 250 милиарда евро годишно

17:28 | 19.09.18 г. 23
<p>
	Мина за литий в Чили. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мина за литий в Чили. Снимка: Архив Ройтерс

"Колкото повече копаеш, толкова повече откриваш", казва със задоволство Дейвид Арчър, застанал до сондажен кран, който сред оглушителен шум пробива гранитната скала на далечните планини в Северна Португалия. Целта е да се измери съдържанието на литий, който се превърна в "бялото злато", откакто се увеличи търсенето на електрически батерии.

Арчър ръководи британската минна компания Savannah Resources и разказва пред Франс прес, че компанията му се надява да открие през 2020 година "първата значителна литиева мина в Европа" във високите части на Ботикаш, в региона на Вила Реал.

Savannah Resources обяви, че е преразгледала оценката си за залежите в Мина ду Барозу към увеличение с 44 процента до 20,1 милиона тона руда със съдържание на литий от 1,04 процента.

На 25 километра разстояние, в съседната община Монталегри, португалската компания Lusorecursos също претендира, че е открила "най-голямото находище на литий в Европа" или 30 тона руда със съдържание на литий от 1,09 процента, чието извличане ще започне през 2020 година, посочва финансовия директор на компанията Рикарду Пинейро.

Този метал със сребристо-бял цвят, който служи и за производството на литиево-йонни батерии за мобилните телефони и лаптопите, ще бъде все по-търсен заради развитието на електрическия автомобил, който има нужда от по-мощни батерии.

"Литият би могъл да струва колкото златото за Португалия, тъй като според наши оценки през 2025 година европейският пазар на батерии ще достигне 250 милиарда евро годишно", твърди заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

Словашкият комисар от една година работи по проект за създаването в ЕС на ново поколение "зелени" електрически батерии, които се рециклират и се използват повторно.

Първият етап от този проект е да се намали компонентната зависимост. Само че Европа внася 86 процента от лития, който употребява, произвеждан основно в Чили и Австралия.

Португалия вече е основният европейски производител на литий с 11 процента пазарен дял, но продукцията се използва предимно в керамиката и стъкларството.

Според европейските експерти въпросът е да се прецени дали е икономически обосновано извличането на литий от находищата в Португалия, тъй като пазарът е твърде конкурентоспособен.

До края на годината португалското правителство ще обяви международен търг за правата за проучване на десетина други потенциални находища, за да отговори на "големия апетит на инвеститорите", каза пред Франс прес държавният секретар за енергетиката на Португалия Жорже Сегуру Санчиш.

Португалското правителство не иска да се ограничи с получаването на проценти от прихода от дейността по извличането на литиия. "Искаме да уловим възможността и да развием производствените сектори, които са свързани с трансформирането на минерала, производството на батерии, както и автомобилния сектор и възобновяемите енергии", добави Сегуру Санчиш.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Има на много места, просто до сега се ползваше малко и за това имаше и малко мини... само хейта импа и другите неуки викачи. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Знам, коментара ми е насочен към определена група неуки колеги... не е за теб. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 5 години
Тъй-тъй, диамантите са меки. Най- мекото нещо в природата. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
Sokratus
преди 5 години
Te диамантите се делят на корави, по-корави и най-корави!хаххаПравилната дума е твърд! Диамантите изобщо нямат свойство коравост!Да не забравиш 666 акции, че май не са 30т, а 30Мт ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
BobyB
преди 5 години
А кой е причината да се търси толкова литийчецът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Ае стига. За реклама се плаща отдел о.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 11
aleksandorov.antonio
преди 5 години
Евала им правя на Алтернатива Файненшъл! От няколко месеца изпозлвам инвестиционните им услуги и съм много доволен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
1,3 Трилиона. 1300 милиарда. Са колко са точно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
В Афганистан откриха твърде много литии и се въртяха в публичното пространство едни цифри за доказани залежи за над 50 милиарда долара. Други писаха за около 75 милиарда.Само фанатизираните тарамбуки трябва да изчезнат от там и сигурно затова ситуацията се завъртя така, че ги засилиха към Сирия и Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Абе наистина, в Афганистан (писаха), че открили за над 1,3 ТРИЛИОНА долара. Едно находище. Колко % е, никаква идея, ама доста ще да е. А това, с едничкия процент...Не е зле да се знае, че това е НАЙ-ЛЕКИЯТ метал. Т.е., доста обемист...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още