IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa стартира бързите си Covid тестове за пътници

Ако се превозват само пътници с отрицателен тест, това може да направи карантината излишна

15:58 | 13.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Германската авиокомпания Lufthansa стартира пробния си метод с бързи тестове за коронавируса за всички пътници. Преди излизането на първата машина по маршрута Мюнхен-Хамбург в четвъртък всички 30 пътници и летящият персонал са били тествани, съобщи говорител на авиокомпанията. Всички тестове са били отрицателни и на пътниците е разрешено да летят. Нямало е хора, които да са отказали да бъдат тествани, предава DPA. 

Понастоящем Lufthansa лети три пъти на ден от баварската столица до Хамбург и обратно и сега се извършват ежедневни бързи тестове с по един полет в двете посоки. Като алтернатива пътниците могат да предоставят отрицателен PCR тест, който да е на не повече от 48 часа, или може да бъде пререзервиран безплатно друг полет.

Lufthansa губи милиони евро всеки ден от началото на кризата и се надява да може отново да предложи повече полетни връзки, особено в чужбина. Правилата за карантина, които се прилагат за международните пътници в повечето страни, досега са били основната пречка за съживяването на въздушния трафик.

Ако се превозват само пътници с отрицателен тест, това може да направи карантината излишна, поне това е надеждата в авиационната индустрия. В Lufthansa Group бързите тестове вече са тествани на полети, изпълнявани от дъщерното дружество Austrian - между Берлин и Виена.

Бързите антигенни тестове, използвани от Lufthansa, не откриват патогена Covid-19 като такъв, а протеините, свързани с него. Начинът, по който работи, е подобен на теста за бременност; резултатите трябва да са достъпни след 30 до 60 минути. Тестовете обаче са по-малко точни от обичайните PCR тестове.

Подобно на всички останали в сектора, авиокомпанията понесе тежък удар от спирането на полетите през пролетта и според Spiegel може и догодина да се нуждае от допълнителна държавна помощ. Правителството отхвърли твърдението като спекулация, макар статията да се позовава на правителствен документ за вътрешна употреба.

Изданието допълва анализа си с думите на неназован представител на правителтвото, според когото администрацията и политиците "губят търпение" с главния изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Шпор и имат серизони съмнения, че той ще направи необходимите намаления на разходи.

Най-голямата германска авиокомпания получи през юни правителствена помощ от 9 млрд. евро, отпуснати след продължителни и сложни преговори. Преди дни ръководството отчете загуба от 2 млрд. евро за тримесечието. Шпор е казвал, че държавната помощ би трябвало да стигне до края на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
tvlahovski
преди 3 години
"Космическата компания Blue Origin, собственост на милиардера основател на Amazon Джеф Безос, и Dynetcis на Leidos също разработват конкурентни превозни средства." - Джеф Suborbital Безос :DКогато (не "ако") тази ламарина започне да хвърка редовно, вече ще е game over за другите. Ще са като кръжочници по ракетомоделизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още