IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Габриел: Европейският „Баухаус“ предлага глобални решения за климата

Екосистемата от публични институции, граждани, частен сектор, иновации, наука и култура са в сърцевината на новия подход на Зелената сделка, посочи еврокомисарят

21:02 | 08.11.21 г. 2
М. Габриел: Европейският „Баухаус“ предлага глобални решения за климата

Тя обясни, че новият европейски „Баухаус“ има за цел да приложи ниско въглеродни решения в търсенето на нова функционалност и материали в Европа – в индустрията, образованието, ежедневието и нагласите на гражданите на Европейския съюз.

„Екосистемата от публични институции, граждани, частен сектор, иновации, наука и култура са в сърцевината на новия подход към решаването на проблемите пред ЕС. Имаме нужда от ново трансформиращо движение, което да е съвместно с гражданите, регионите, ключови сектори като образование и култура и да носи конкретни решения на местно ниво“, заяви еврокомисарят.

По думите на Габриел, не се търсят решения за един сектор или за една дисциплина в науката, а връзката между различни общности от хора, които да предлагат съвместни решения.“
„Целите на зелената сделка излизат извън границите на текущия цикъл на инвестиции и бюджет, посочи Габриел. – За това трите основни принципа на новия „Баухаус“ са естетика, устойчивост и приобщаване.“

Екосистемният подход към проблемите е един от стълбовете на идеята и Европейската комисия и Европейският институт за иновации и технологии организира нов конкурс от 18 октомври до 17 декември за стартъпи, при който ще бъдат финансирани двадесет компании с до 50 хил. евро. Има много конкретни идеи и примери за действие на всички нива и всички сектори – какво може да се прави от рециклиран картон, как културата създава по-приобщаваща среда за живеене.

Инициативата има над 700 партньора и са били подадени над 2 хиляди предложения в конкурса за проекти. „В България имаме седем дългосрочни официални партньора“, уточни Мария Габриел.

Според нея от голямо значение за развитието на идеята е ангажираността на младите хора, както и новите практики в културната и образователната сфера.

„Един от проектите, спечелил награда на конкурса, е бил за трансформацията на изоставена сграда в творчески център за деца и младежи и „място, където бизнесите и стартъп екосистемите могат да откриват своите таланти“, сподели еврокомисарят.

Как политическите цели ще влязат в практически решения? Универсална ли е платформата на „Баухаус“ и ще премине ли тя от традиционно прилагане на архитектура и дизайн към нови екологични проекти за по-иновативна среда?

Повече може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
За бла-бла трябва патентна такса към Тубнерг-овото Грети :) Живеем в епохата на победилата грeтизaция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
бла-бла ... жирафата да се скрие , ваксините щели и от рак да предпазват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още