Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

М. Габриел: Европейският „Баухаус“ предлага глобални решения за климата

Екосистемата от публични институции, граждани, частен сектор, иновации, наука и култура са в сърцевината на новия подход на Зелената сделка, посочи еврокомисарят

гледано: 1056   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Новият европейски „Баухаус“ предлага решения на глобален проблем като климатичните проблеми, но с местни решения. Зеленият пакт на Европа и превръщането на континента във въглеродно неутрален до 2050 г. може да успее, само ако бъде разпознат и носи конкретна полза за всички. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ Мария Габриел, еврокомисар за иновациите, науката, образованието и младежта.
Още по темата

Тя обясни, че новият европейски „Баухаус“ има за цел да приложи ниско въглеродни решения в търсенето на нова функционалност и материали в Европа – в индустрията, образованието, ежедневието и нагласите на гражданите на Европейския съюз.

„Екосистемата от публични институции, граждани, частен сектор, иновации, наука и култура са в сърцевината на новия подход към решаването на проблемите пред ЕС. Имаме нужда от ново трансформиращо движение, което да е съвместно с гражданите, регионите, ключови сектори като образование и култура и да носи конкретни решения на местно ниво“, заяви еврокомисарят.

По думите на Габриел, не се търсят решения за един сектор или за една дисциплина в науката, а връзката между различни общности от хора, които да предлагат съвместни решения.“
„Целите на зелената сделка излизат извън границите на текущия цикъл на инвестиции и бюджет, посочи Габриел. – За това трите основни принципа на новия „Баухаус“ са естетика, устойчивост и приобщаване.“

Екосистемният подход към проблемите е един от стълбовете на идеята и Европейската комисия и Европейският институт за иновации и технологии организира нов конкурс от 18 октомври до 17 декември за стартъпи, при който ще бъдат финансирани двадесет компании с до 50 хил. евро. Има много конкретни идеи и примери за действие на всички нива и всички сектори – какво може да се прави от рециклиран картон, как културата създава по-приобщаваща среда за живеене.

Инициативата има над 700 партньора и са били подадени над 2 хиляди предложения в конкурса за проекти. „В България имаме седем дългосрочни официални партньора“, уточни Мария Габриел.

Според нея от голямо значение за развитието на идеята е ангажираността на младите хора, както и новите практики в културната и образователната сфера.

„Един от проектите, спечелил награда на конкурса, е бил за трансформацията на изоставена сграда в творчески център за деца и младежи и „място, където бизнесите и стартъп екосистемите могат да откриват своите таланти“, сподели еврокомисарят.

Как политическите цели ще влязат в практически решения? Универсална ли е платформата на „Баухаус“ и ще премине ли тя от традиционно прилагане на архитектура и дизайн към нови екологични проекти за по-иновативна среда?

Повече може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
6
 
2
дядя Вова до: ing5rov
преди 6 месеца
За бла-бла трябва патентна такса към Тубнерг-овото Грети :) Живеем в епохата на победилата грeтизaция!
1
 
4
 
1
преди 6 месеца
бла-бла ... жирафата да се скрие , ваксините щели и от рак да предпазват ...

Още от Европа
EasyJet отменя над 200 полета