IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон трябва да разбие Льо Пен тази седмица

Френският президент трябва да разкрие политическите недостатъци на конкурентката си за Елисейския дворец и да я обвърже безпардонно с Путин

14:14 | 18.04.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Докато Франция навлиза в последната седмица от кампанията за президентските избори, залогът не може да бъде по-висок. Ако Еманюел Макрон спечели в неделя, той ще бъде първият френски президент, който си осигурява преизбиране след Жак Ширак през 2002 г. С нов мандат Макрон ще бъде в силна позиция да придвижи напред амбициозните си планове за Франция и Европейския съюз, пише Financial Times в редакционен коментар. 

Но ако Марин льо Пен спечели, това ще бъде политическо земетресение, съперничещо с Brexit и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2016 г. Победата на пламенен националист и евроскептик би поставила под съмнение бъдещето на ЕС. Възгледите на Льо Пен относно имиграцията и исляма също така ще застрашат социалната стабилност във Франция.

Преди 20 години Жан-Мари льо Пен, основателят на крайнодесния Национален фронт, получи по-малко от 18 процента от гласовете на балотажа на президентските избори. Едно поколение по-късно дъщеря му Марин е на една ръка разстояние от президентството - проучванията показват, че тя ще получи подкрепата на поне 45 процента от избирателите. Телевизионният дебат между Макрон и Льо Пен в сряда ще бъде решаващ и може да промени динамиката на надпреварата.

Фактът, че Льо Пен се справя толкова добре, е свидетелство както за радикализацията на френския електорат, така и за нейните собствени успешни опити да смекчи имиджа си. В първия тур на вота на 10 април около 57% от френските избиратели гласуваха за крайнодесни или крайнолеви кандидати.

Понастоящем Льо Пен отхвърля етикета „крайнодясна“. Подобно на Макрон тя настоява, че не е нито лява, нито дясна. В кампанията си тя хитро се концентрира върху икономиката и разходите за живот, представяйки себе си като кандидат на силно притиснатите френски работници, а Макрон - като защитник на метрополисния елит.

Льо Пен също така изглади личния си и политически стил. Тя се усмихва много, говори спокойно и е усвоила изкуството да звучи разумно.

В действителност обаче вътрешният и международният дневен ред на Льо Пен остава радикален, опасен и вътрешно непоследователен. Задача на Макрон е през тази решаваща седмица да разкрие тези ѝ недостатъци.

По-специално френският президент би трябвало да бъде безпардонен в свързването на опонента си с Владимир Путин. Льо Пен настоява, че се е срещала с руския президент само веднъж и че партията ѝ е била принудена да вземе пари назаем от руска банка през 2014 г., тъй като е била избягвана от френските финансови институции. В действителност съществуват дългогодишни идеологически връзки между Льо Пен и Путин. Само преди пет години тя посочи руския президент като пример за нейния подход към политиката.

Вътрешната и международната политика на Льо Пен също е изпълнена с противоречия. У дома тя предлага класически популистки микс от по-високи разходи, по-ниски данъци и ранно пенсиониране – съчетан с протекционизъм и ограничения върху чуждестранния труд. Тази комбинация от политики ще навреди на самите работници, които тя твърди, че защитава.

Ключов елемент в облагородяването имиджа на Льо Пен е приемането на по-меко звучащ подход към ЕС. Сега тя вече не е привърженик на директен Фрекзит (излизане от ЕС – бел. прев.), но нейното настояване, че френското законодателство трябва да получи предимство пред правото на ЕС, би означавало точно това. Политиките на приоритет за френските работници и индустрия, ако бъдат прокарани, също са очевидно несъвместими с членството в единния пазар на ЕС. Льо Пен отказва да признае логичните последици от нейните политически обещания, така че Макрон трябва да я „закове“.

Френският президент започна късно сериозната си кампания. Той трябва да използва тази последна, решаваща седмица, за да извлече добър ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Предполагам, че българският посланник вече е навестил льо пен и е обяснил, че трябва да загуби изборите (в интерес на демокрацията и световното по футбол). Ако това не стане, България ще наложи санкции на Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
Venislav
преди 2 години
След Брекзит и Тръмп изборите са фортифицирани. Никакъв шанс за Льо Пен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
KMETA
преди 2 години
Трябва ракия и салата. Останалото е частни мечти за грантове. Кажи наздраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Е щом трябва, ще я разбие. Само да не стане обратно, че шоуто ще е пълно :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
GiRo
преди 2 години
А дали можеш да обясниш защо ти идват в повече или просто си тролим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 2 години
***, не знаеш какво си пожелаваш. А относно джендърите - нали видя изловените от гей партито в Брюксел от коя партия бяха - евродепутати от ФИДЕС, на Орбан. Много празна глава така се облъчва, казват и, че джендърите (която дума означава пол) ще им направят нещо лошо и празната глава тича да опищява какво и казали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
melon
преди 2 години
Дано Льо Пен спечели! Тези *** идват в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Все си мислех, че това е работа на френският народ. Какво значи: "трябва - не трябва".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още