IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон в опит да усмири порива на Брюксел към свободната търговия

На срещата на Европейския съвет френският президент ще иска по-прозрачна и защитаваща интересите на ЕС търговска политика

18:00 | 19.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон ще настоява тази вечер пред европейските си колеги за по-прозрачна и защитаваща интересите на ЕС търговска политика - позиция, която предизвиква недоволство в Брюксел, предаде Франс прес.

Макрон е обезпокоен, че Европейската комисия, която решава търговските въпроси от името на 28-те, "се втурва" да преговаря по някои споразумения за свободна търговия въпреки засилващото се народно недоволство.

Той изрично ще поиска да вземе думата по темата тази вечер на вечерята на 28-те държавни и правителствени ръководители от ЕС по случай двудневната им среща на върха в Брюксел.

Възможно е дебатите да бъдат оживени, тъй като според някои ръководители гледната точка на френския държавен глава за търговията е прекалено протекционистка.

Северните страни се застъпват за свободната търговия и се подкрепят от Еврокомисията, докато южните, начело с Франция, държат занапред търговската политика да защитава повече европейските интереси.

Освен многобройните търговски преговори, обявени от Брюксел - с Мексико, Меркосур, Австралия и Нова Зеландия - безпокойството на Париж се подклажда и от неотдавнашно решение на Съда на ЕС, което изглежда дава възможност на Брюксел да сключва сам бъдещите търговски договори, без ратификация от националните парламенти.

Насърчавана от кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом представи текст, предназначен да засили сътрудничеството в ЕС по отношение на контрола на чуждестранните инвестиции, по-специално китайските, в отговор на пряко искане от страна на Макрон.

Очаква се компромисният текст, който е с ограничен обхват, да бъде приветстван от Париж, но да не оцелее поради съпротивата на някои страни като Швеция, Ирландия или Финландия, отбелязва АФП

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още