IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Великобритания не трябва да получава ново удължаване на Brexit

Позицията на френския президент засилва опасността страната да напусне ЕС без сделка на 31 октомври

18:18 | 18.10.19 г.
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Великобритания не трябва да получава ново удължаване на процеса по Brexit, ако премиерът Борис Джонсън загуби гласуването на сделката по напускането в парламента в събота, съобщава Bloomberg.

„Не мисля, че трябва да бъде давано ново удължаване“, каза Макрон на пресконференция след срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел.

Позицията на френския президент засилва опасността Великобритания да напусне съюза без сделка на 31 октомври, но също така увеличава натиска върху британските депутати, които не са сигурни дали трябва да подкрепят плана на Джонсън, договорен с лидерите на ЕС в четвъртък. Стойността на паунда се понижи след изказването на Макрон, след което се възстанови.

Франция последователно заемаше твърда позиция в преговорите за Brexit, а Макрон твърди, че краткият краен срок, за който той настояваше при последното удължаване на процеса, е принудил Джонсън да направи отстъпки.

Ирландският премиер Лео Варадкар заяви, че няма гаранция, че ЕС ще даде ново удължаване, ако бъде поискано такова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още