IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни подсказа за увеличение на лихвите в "сравнително краткосрочен план"

Следващата възможност за промяна на лихвите е заседанието на комисията по парична политика на АЦБ на 2 ноември

12:42 | 29.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лихвените проценти във Великобритания ще се повишат в „сравнително краткосрочен план“, заяви гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни за BBC в петък.

В най-ясната индикация досега, че може да има увеличение на лихвените проценти в страната още през ноември, Марк Карни предположи, че е време банката да „поотпусне крака си от педала на газта“.

Следващата възможност за промяна на лихвите е заседанието на комисията по парична политика на АЦБ, насрочено за 2 ноември.

Гуверньорът предупреди също, че кредитирането на физически лица излиза малко извън разумните граници.

Карни каза още, че макар че заемите за домакинствата са намалели значително от финансовата криза насам, има перспектива за развитие на „безразсъдно“ кредитиране.

„Това, за което се тревожим, е пакет от рискове – риск при потребителските заеми, задълженията по кредитните карти, дълговете за автомобили, персоналните заеми“, каза той за радио ВВС днес.

Според него банките „не са толкова дисциплинирани, колкото би трябвало да бъдат“ в стандартите си при поемането на дълг и ценообразуването му.

Притиснат с въпрос дали има вероятност АЦБ да повиши лихвените проценти – ход, който би направил взимането на заеми по-скъпо – Карни потвърди последния анализ на Комисията по парична политика на АЦБ.

„Ако икономиката продължава да се движи по пътя, който е поела, и всички показатели сочат, че го прави, в сравнително краткосрочен план можем да очакваме, че лихвените проценти ще се увеличат“, каза той.

Спекулациите, че банката ще вдигне лихвите на следващата си среща, все повече растат. Последният път, в който лихвените проценти бяха увеличени, бе през юли 2007 г. преди финансовата криза. Оттогава насам те се поддържат ниски, за да подсилят икономиката, поддържайки разходите за заеми ниски.

„Говорим само за поотпускане на крака от педала на газта, за да поддържаме скоростта на икономиката. Затова увеличението на лихвените проценти, когато то се случи – когато и ако се случи – ще бъде ограничено и постепенно“, добави той.

Въпреки коментарите на Карни паундът поевтиня леко спрямо долара и еврото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още