IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей към парламента: Ако не подкрепите сделката с ЕС, може да не излезем изобщо

Вариантът с отказ от Brexit може да се реализира в случай на свикване на повторен референдум

16:13 | 15.11.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След днешните оставки на няколкото висши представители на правителството британският премиер Тереза Мей призова депутатите да подкрепят сделката й за Brexit, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Мей подчерта, че ако не получи парламентарна подкрепа за споразумението с Европейския съюз, може да се стигне до излизане от блока без сделка или въобще да няма напускане на ЕС.

"Изборът е ясен: можем да изберем да излезем без споразумение, да поемем риска въобще да няма Brexit или да изберем да се обединим и да подкрепим най-доброто споразумение, което бихме могли да сключим, а именно сегашното споразумение", каза Мей в защита на документа от близо 600 страници, заради който няколко министри от правителството ѝ избраха да напуснат постовете си.

Вариантът с отказ от Brexit може да се реализира в случай на свикване на повторен референдум - идея, която набра популярност през последните месеци във Великобритания. Тереза Мей се изказа категорично против втори референдум за Brexit, припомня Франс прес.

В знак на протест срещу проекта за споразумение на Мей за Brexit оставки днес подадоха министърът за Brexit Доминик Рааб, държавният министър за Северна Ирландия Шайлеш Вара, министърът на труда и пенсиите Естер Маквей и държавният министър в министерството за Brexit Суела Бравърман.

"Не мога да подкрепя предложеното споразумение по две причини, свързани с бъдещия статут на Северна Ирландия след Brexit", написа Доминик Рааб в мотивите към оставката си.

Според проекта за споразумение Великобритания ще остане в митническия съюз на ЕС, а за Северна Ирландия е предвиден специален механизъм, който ще остане в сила, ако не бъде договорена допълнителна сделка до изтичането на преходния период от 21 месеца след Brexit.

"Предложеният специален режим за Северна Ирландия представлява реална опасност за единството на Великобритания", отбеляза Рааб.

Тереза Мей подчерта, че без уговорката за Северна Ирландия не е възможно да бъде постигнато споразумение с Европейския съюз.

"Ако гласувате против споразумението, това ще ни върне в изходна позиция. Това ще доведе до създаване на още несигурност и разделение и ще означава, че сме се провалили със задачата да изпълним волята на британския народ за напускане на Европейския съюз", заяви Тереза Мей в британския парламент.

Тя отбеляза, че действа в интерес на Великобритания с приемането на специалния режим за Северна Ирландия, който ще влезе в сила само при положение, че не бъде договорено допълнително търговско споразумение с ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 2
ratten
преди 5 години
стига мазни пeдaлски номера. чупката от ес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
supertrader
преди 5 години
Всяка страна може да напусне ЕС и то светкавично без никаква сделка и споразумения, когато няма ново споразумение действа старото докато се направи ново. Т.е. те могат да напуснат ЕС още утре без споразумение с него, но не искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
European
преди 5 години
"...да изпълним волята на британския народ..."Волята на британския народ вчера бе една, днес е друга, утре може и да е трета Ето защо биват избирани политици - народа делегира права на определени хора, от негово име да вземат най доброто решение. Не е нужно да се "пита" британския народ по въпроси по които той НЯМА нужната компетентност, а гласува емоционално .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Знаех си, че накрая няма да излязат, някои държави забравят, че вече не са "империи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 11
mick
преди 5 години
Членството в ЕС е като гледане на полски филм - влизаш безплатно.. и плащаш ако искаш да излезеш. Май в Италианската Мафия е така - влизаш и след това няма излизане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още