Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Меркел разкритикува зависимостта на ЕС от Азия за чипове и батерии

Европа рискува да изостане в областта на технологиите за електромобилите, които са от съществено значение за автомобилната индустрия, изтъкна германският канцлер

Меркел разкритикува зависимостта на ЕС от Азия за чипове и батерии

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел изрази загриженост, че Европейският съюз (ЕС) не може да произвежда полупроводници и батерии, които са му необходими, за да се конкурира в производството на автомобили с други пазари, съобщава Automotive News Europe. 

Още по темата

По време на срещата за бъдещето на иновациите в Германия Меркел заяви, че Европа рискува да изостане в области като квантовите компютри, чиповете и батериите за електромобили, които са от съществено значение за бъдещето на автомобилната индустрия, докато секторът се насочва към екологичната мобилност.

"Ако голям блок като ЕС не е в състояние да създаде чипове, не бих се примирила с това," изтъкна германският канцлер. "Не е добре, ако сте автомобилна нация и не можете да произведете основния компонент", добавя Меркел.

Глобалният недостиг на чипове помрачи операциите на производителите на автомобили, които бяха принудени да редуцират или преустановят своята производствена дейност заради проблема с доставките. В същото време търсенето на чипове процъфтява при производителите на потребителска електроника, чийто продукти им осигуряват по-големи печалби и изискват по-малко разходи.

Производителите на автомобили използват чипове във всичко - от компютърното управление на двигателите до системите за подпомагане на водача.

Ако Европа загуби способността да произвежда чипове, които се използват в устройствата, свързани с интернет, тогава тя става много зависима, особено по отношение на Азия, предупреждава Меркел.

Отговорът не е непременно да се подкрепи развитието в множество страни, като пандемията показа необходимостта от по-устойчиви договори, ако Западът възнамерява да продължи да възлага на външни подизпълнители от по-слабо развитите страни производството на компоненти, посочи още канцлерът.

„Нуждаем се от глобална дискусия относно това колко подкрепа можем да си осигурим взаимно или ще се сблъскаме с по-големи разходи, ако разработваме нещо три пъти“, добави Меркел.

ЕС създаде нов алианс в подкрепа на местното производство и развитие на полупроводниците, за да намали зависимостта си от чуждестранни доставчици, докато президентът на САЩ Джо Байдън предложи 50 млрд. долара за стимулиране на производството на чипове в САЩ.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 27 септември