Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Минимални права за заетите чрез платформи като Uber или Deliveroo одобри ЕП

Самостоятелно заетите лица ще бъдат изключени от новите правила

Минимални права за заетите чрез платформи като Uber или Deliveroo одобри ЕП

Снимка: Архив Ройтерс

Набор от минимални права за работниците с договор за работа на повикване, на базата на ваучери или чрез платформи катo Uber или Deliveroo одобриха във вторник евродепутатите.

Законопроектът, чийто текст е вече съгласуван със Съвета, предоставя набор от минимални права за лицата, които работят на непостоянна или краткосрочна работа. Включени са работниците с договор за работа на повикване, с непостоянна работа, със заплащане чрез ваучери, през платформи, както и платените стажанти и чираци, ако работят минимум три часа седмично и 12 часа на четири седмици средно, съобщи Европейският парламент. 

Още по темата

Самостоятелно заетите лица ще бъдат изключени от новите правила.

Всички работници трябва да бъдат информирани от първия ден като общ принцип и не по-късно от седем дни, когато това е оправдано, за основните аспекти на техния трудов договор като: описание на задълженията, начална дата, продължителност, възнаграждение, стандартен работен ден или референтни часове за тези с непредвидими работни графици.

Конкретният набор от права, който се отнася за новите форми на заетост, включва:

Работниците с договори за работа на повикване или с подобни форми на заетост следва да се възползват от минимално ниво на предсказуемост, като например предварително определени референтни часове и референтни дни. Също така те трябва да могат да отказват без последствия задание извън предварително определени часове или да бъдат компенсирани, ако заданието не е било отменено навреме.

Държавите членки следва да приемат мерки за предотвратяване на злоупотреби, като например ограничения за употребата и продължителността на договора.

Работодателят не трябва да забранява, наказва или възпрепятства работниците да заемат работа в други фирми и компании, ако тази работа е извън работния график, установен с този работодател.

Изпитателните срокове не могат да бъдат по-дълги от шест месеца или трябва да бъдат пропорционални на очакваната продължителност на договора в случай на срочна заетост.

Подновеният договор за същата функция няма да води до нов изпитателен срок.

И накрая, работодателят ще трябва да осигури задължително обучение, което ще бъде безплатно и ще се счита за работно време. Когато е възможно, такова обучение трябва да завършва в рамките на работното време.

“Отсега нататък нито един работодател няма да може да злоупотребява с гъвкавостта на пазара на труда”, заяви докладчикът Енрике Калвет Чамбон (АЛДЕ, Испания)

Окончателният текст на директивата беше приет с 466 гласа „за“, 145 гласа „против“ и 37 гласа „въздържал се“. Държавите членки разполагат с три години, за да въведат разпоредбите ѝ в своите национални законодателства.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Юнкер: Омръзна ми от постоянните отлагания на крайния срок за Brexit