IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monte dei Paschi може да набере 5 млрд. евро

Благоприятните пазарни условия ще позволят на затруднената италианска банка да осъществи по-голяма от първоначално планираната емисия от 3 млрд.

14:48 | 15.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Monte dei Paschi може да набере 5 млрд. евро

Мениджмънтът на затруднения италиански кредитор Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, която е на загуба в седем поредни тримесечия, обмисля да набере до 5 млрд. евро чрез продажба на акции, вместо планираните досега 3 млрд., разкриват източници на MarketWatch.

За това допринася благоприятните пазарни условия в момента, както и възможността местните конкуренти на банката да изградят по-добри капиталови буфери чрез емитиране на акции или продажба на активи.

Според запознати банките, които се ангажираха да изкупят непродадените акции при планираната емисия за 3 млрд. евро (която трябваше да се състои през януари, но бе отложена за май) са готови да подкрепят и тази за 5 млрд, която би могла да се осъществи след май.

Решението трябва първо да бъде одобрено от Борда на директорите на банката, като гласуването вероятно ще е следващата седмица, а впоследствие ще бъде представено за одобрение и от акционерите.

Тосканската банка, която често се посочва като най-старата в света, отчаяно се нуждае от финансиране, за да изплати правителствения заем на стойност 4,1 млрд. евро, отпуснат миналата година, за запълване на капиталов недостиг.

Ако банката не осъществи продажба на акции през тази година, тя ще бъде национализирана.

Според запознат дори да набере 5 млрд. евро Monte dei Paschi ще изплати дълг за само 3 млрд., след което ще изчака тестовете на ЕЦБ преди да реши дали да изплати остатъка от правителствения заем през тази година.

Половината от 15-те италиански банки под надзора на ЕЦБ планират увеличения на капитала на обща стойност 8 млрд. евро. 

Акциите на най-големите местни банки поскъпнаха средно с 30% от началото на годината, след като инеститорите приветстваха разчистванията на балансите им, включително от ДЦК, каквито те държат в големи каоличества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още