IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите стрес тестове на ЕЦБ ще стимулират сливанията в сектора

Условията са налице, но прогресът няма да дойде изведнъж, като не предвиждам вълна от сделки, посочва шефът на Deutsche Bank Аншу Джеин

16:28 | 27.01.14 г. 1
Банковите стрес тестове на ЕЦБ ще стимулират сливанията в сектора

Банкери очакват стрес тестовете на най-големите финансови институции, които ЕЦБ ще проведе, да доведат до сливания в национален и международен план, тъй като ще възстановят доверието в кредиторите, пише сайтът euractiv.com.

Дълговата криза в еврозоната през 2011/12 г., която почти доведе до разпаденето й, предизвика недоверие в банките и сви трансграничните инвестиционно потоци.

Оценката на ЕЦБ на балансите на над 120 банки през есента трябва да донесе прозрачност относно техните заеми и други активи, коментират банкери и регулатори на Световния икономически форум.

Първоначално засилването на активността при сливанията се очаква на национално ниво, като по-слабите банки се преструктурират и станат обект на поглъщане от местни конкуренти. Впоследствие тенденцията ще прерасне в трансгранична.

„Условията са налице“, смята главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Аншу Джеин. „Прогресът обаче няма да дойде изведнъж, като не предвиждам вълна от сделки.“

Според банкери проверките върху капитала на банките и стрес тестовете за устойчивост към шокове трябва да бъдат стриктни, припомняйки тестовете от 2011 г., които не откриха слабости у испанските и ирландски банки, макар че впоследствие двете страни поискаха спасителна помощ за банковите си сектори.

Комисарят по валутните въпроси на ЕС Оли Рен  посочва, че банките се подготвят за резултатите от стре тестовете, като през последните няколко години са набрали от пазара около 80 млрд. евро.

Малко е вероятно да има значителна консолидация сред испанските банки, които вече намаляха от около 50 играча в началото на дълговата криза до под 10.

Пътят за допълнително редуциране на италианските банки обаче все още е открит, след като третата и четвъртата местни банки - Banca Monte dei Paschi di Siena и Banco Popolare, се опитват да наберат капитал.

Средните италиански банки са кандидати за сливане, заяви в Давос гуверньорът на Bank of Italy Игнацио Виско.
Главният изпълнителен директор на по-млаката IFIS обаче предупреди срещу сливането на две малки слаби инситуции, за да се създаде една по-голяма.

Според някои банкери сливанията няма да се ограничат до еврозоната, защото банките имат нужда от по-голям мащаб, който да позволва технологични инвестиции и съкращаване на разходи.

Банкерка очаква косолидация сред швейцарските частни банки, тъй като те се преидвижват към автоматична обмяна на данъчна информация с чуждите регуалатори.

Друг ръководител на европейска банка каза, че задаващият се банков съюз под надзора на ЕЦБ ще стимулира процеса на сливания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Салем Кирбан, журналист и известен изследовател в своя репортаж Предстоящата единна световна валута, казва:Основната им задача е да затворят малките банки и да развият конгломерат от няколко огромни банки... като накрая всички ще се обединят в една централна банка...======================================================ЦЕЛ: Една банка - едно управление!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още