IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Гърция трябва да поддържа курса на реформите

Растежът на гръцката икономика тази година трябва да достигне 2,4%, сочат прогнозите на фонда

18:53 | 25.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) призова Гърция да продължи да поддържа курса на програмата си за икономически реформи, която засега не е довършена, за да подобри трайно конкурентоспособността си в момент, когато натискът над заплатите се засилва, предаде Франс прес.

МВФ приключи тази седмица в Атина първата си наблюдателна мисия след приключването на спасителната програма, отбелязвайки, че растежът и създаването на работни места ще се ускорят още повече през тази година. Фондът обаче изтъква съществуването на редица опасности, които биха могли да поставят под въпрос подобряването на икономическото положение в страната.

Гърция излезе на 20 август от програми за възстановяване на икономиката, наложени на Атина от 2010 година от еврозоната и МВФ в замяна на заеми на обща стойност 289 милиарда евро. Страната, която по време на кризата изгуби близо една четвърт от брутния си вътрешен продукт (БВП), се върна към растежа през 2017 година.

Според последните прогнози на фонда тази година растежът се очаква да достигне 2,4 на сто след очаквани 2,1 на сто за 2018 година.

"За да се поддържа темпът на растеж, усилията за реформи трябва да се съсредоточат към засилване на производителността и намаляване на слабите места" в икономиката, препоръчва МВФ в комюнике, публикувано след мисията му в Атина.

Фондът изброява какви трябва са бъдат приоритетите на гръцката икономика: намаляване на преките данъци, увеличаване на държавните инвестиции, по-точно определяне на социалните разходи, засилване на гъвкавостта на пазара на труда и ускоряване на оздравяването на сметките на банките. Въпреки двете рекапитализации банковата система среща затруднения да се освободи от тежестта на съмнителните кредити, натрупани от осем години.

Институцията изтъква по-специално високото равнище на задлъжнялост и "слабата култура за плащане" на дълговете. В този контекст външните рискове (втвърдяване на финансовите условия или забавяне на световната търговия) могат да засегнат износа и растежа на Гърция.

Мисията на фонда тази седмица беше извършена в координация с Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ). 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още