IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ одобри кредит от 26 млрд. евро за Португалия

Португалското правителство ще получи незабавен транш от 6,1 млрд. евро

10:56 | 21.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Заемът за Португалия е със срок от три години. <em>Снимка: Sxc.hu</em></p>

Заемът за Португалия е със срок от три години. Снимка: Sxc.hu

Международният валутен фонд (МВФ) одобри предоставянето на заем за Португалия в размер на 26 млрд. евро като част от съвместните усилия с Европейския съюз (ЕС) да овладее кризата с държавните дългове в региона.

Фондът ще направи незабавен транш за португалското правителство от 6,1 млрд. евро, за да се успокоят притесненията на финансовите пазари относно платежоспособността на страната, предава Bloomberg.

Решението на изпълнителния борд на МВФ идва, след като европейските министри одобриха на 16 май отпускането на спасителен заем от 78 млрд. евро за Португалия. ЕС осигурява две трети от сумата, а МВФ останалата една трета, съобщава Ройтерс.

В своето съобщение МВФ посочва, че общото финансиране на Португалия през тази година ще включва около 12,6 млрд. евро от МВФ и още 25,2 млрд. евро от Европейския съюз.

„Португалските власти представиха програма, която е икономически добре балансирана, като растежът и създаването на работни места са в нейната сърцевина”, посочи в изявление днес изпълняващият временно длъжността главен директор на МВФ Джон Липски.

По думите му икономическата програма на правителството е насочена към основния проблем на Португалия, а именно –слабият растеж. За тази цел са заложени мерки, предназначени за възстановяване на конкурентоспособността чрез структурни реформи, които гарантират балансирана фискална консолидация и стабилизиране на финансовия сектор в Португалия, допълва Липски.

Заемът за Португалия е със срок от три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още