IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова ЕЦБ да увеличи количествените улеснения, ако инфлацията не се покачи

Финансовата организация предупреди паричните власти във Франкфурт да не понижават още депозитната лихва

17:38 | 08.07.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да помисли върху разширяването на програмата за покупка на активи, ако инфлацията в еврозоната не се повиши от текущите ниски нива, пише Bloomberg.

„Имайки предвид много слабите перспективи пред инфлацията, ЕЦБ трябва да е готова да разхлаби още политиката си, ако инфлацията остане под очаквания път на приспособяване“, пише МВФ в свой доклад относно перспективите пред еврозоната.

„Натискът за намаляване на инфлацията остава висок, тъй като през май 11 страни членки отчитат дефлация, а второстепенни ефекти влияят върху базисната инфлация“, пише там.

Под ръководството на ЕЦБ централните банки на страните членки на еврозоната харчат по 80 млрд. евро месечно, голяма част от които за държавни ценни книжа, за да опитат да повишат инфлацията, която не е достигала целта на институцията от малко под 2% вече над три години. Паричните власти във Франкфурт в момента очакват ускоряване на ръста на индекса на потребителските цени до 1,6% през 2018 г. от 0,2% през 2016 г.

Въпреки че икономиката на еврозоната влиза в своето 14-то тримесечие на експанзия, безработицата е над 10% в момент, в който излизането на Великобритания от Европейския съюз рискува да наруши възстановяването.

„Негативните рискове се повишиха“, отчитат от МВФ. „Външното търсене може да се забави, тъй като политическите рискове се повишиха значително, които са свързани най-вече със ситуацията във Великобритания.“

МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж на 19-членния валутен блок през 2017 г. до 1,4% от 1,6%, колкото предрече през април, посочвайки резултатите от британския референдум от 23 юни. Базираната във Вашингтон институция смята, че през 2016 г. регионът ще отбележи растеж от 1,6 на сто.

„Великобритания е важен търговски партньор за еврозоната като дестинация за близо 13% от износа на еврозоната, а също така има близки финансови връзки“, пише в доклада. „Изходът на страната от ЕС се очаква да накърни икономиките на държавите от еврозоната през търговския и финансовия канал и този на доверието.“

Въпреки че отрицателните лихви помогнаха на икономиката на еврозоната, последващи понижения могат да доведат до „изпаряване“ на възвръщаемостта, което с други думи според МВФ означава, че фокусът на ЕЦБ трябва да бъде върху програмата за покупка на активи.

„Последващи понижения могат да накърнят рентабилността на банките“, смятат от МВФ. „Активи за още 2,4 трлн. евро биха могли да бъдат на разположение за придобиване, което може да направи повече от само едногодишно удължаване на срока на програмата.“

Леките й промени могат да увеличат драстично обхвата за повече покупки. Позволявайки покупки на облигации под нивото на депозитната лихва, например, ще бъде полезно, смятат от международната финансова организация.

Освен това МВФ изразява опасения относно банките в еврозоната и влиянието на лошите кредити. Според фонда е нужна стратегия, която да реши проблема с необслужваните заеми, което пък може да е част от по-голяма стратегия за консолидация в банковите системи на някои държави членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
Пак ви повтарям - Наработа ходиш ли? - Ходиш ми кво ше прайш. Плащат ли ти ? - Плащат ти. В магазина като отидеш с тва дет ти плащат си купуваш по-малко, а тва дет нема да го погледнеш запазва труда ти. Ше ви треат незанам колко време да го схванете това нещо. Ние в пещери няма да се върнем, но ни обират балъшката с тея печатници, казвам ви как си прецените ваш проблем.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
батко с твойта житница го слушат от големия снег. Начи аз имам и физика и ей тея боклучарници "SSRI, GDXJ". Физиката съм я взел на 940 евра са е 1240 евра. SSRI съм усреднил на 4.20 са е 14.20. GDXJ същата работа. Сметни ти колко пъти ми се е увеличил акаунта и колко жито мога да си купя АЗ и колко ТИ. Вие си слушайте *** кат тоя Хюсеина доле и ECBто аз слушам себе си. Как си прецените аз никой не съветвам за нищо, бех в България и видех за кво стаа въпрос същото казах и на khaoto че ше треат от порядъка на 150-200г. докат влезнат хората в час в България ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
"...до дрипавите путинисти няма да стигнат, пхахаха"И ти си по самозадоволяването...а, кухой ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 7
Ivan.r
преди 7 години
Евала, инвестирай в българска земя, добра възвръщаемост има и капитализира екстра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 8
SS-23
преди 7 години
ей народе докато има такива *** купувайте си златни пендари, че тея ви обират ва *** без заобикалки.---Нали ти бях вече казвал, че ако имам хамбар със жито и цистерна с прясна вода, на аз да ти идвам за "златото", а ти ше идваш при мен със златото, което пък аз няма и да погледна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 8
SS-23
преди 7 години
Финансовата организация предупреди паричните власти във Франкфурт да не понижават още депозитната лихва---Мдааа... на Масонският Валутен Фонд им светва лампата, че ако Ханс види, че депозита му намалява, въпреки, че не го харчи ... просто ше отиде да си го изтегли.... и играта свършва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 13
copper
преди 7 години
седи си спокойно с миша. от каквато и да е, до дрипавите путинисти няма да стигнат, пхахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 19
ing5rov
преди 7 години
На тебе май плюсовете са ти в повечко...няма по гламави да ти се кефят толкоз , та намали самозадоволяването...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 25
ing5rov
преди 7 години
От каква височина да ги хвърлят хеликоптерните пари , забрави да уточниш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 26
michaelis12
преди 7 години
ей народе докато има такива *** купувайте си златни пендари, че тея ви обират ва банк без заобикалки. Ей го жълтеницата как беше 900 евра скокна на 1230 евра ако продължават с тъпотиите си ше скокне на 2ойка, че и отгоре и труда ви е отишал на шано. Кой чул чул кой не да се опраа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още