IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мървин Кинг: Културата на британските банки вече е различна

Това обаче не трябва да ни отказва от идеята за разделяне на инвестиционното банкиране от търговското, посочва централният банкер

18:16 | 22.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Английската централна банка Сър Мървин Кинг.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Английската централна банка Сър Мървин Кинг. Снимка: Ройтерс

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Сър Мървин Кинг заяви пред британския парламент, че културата на големите инвестиционни банки на Острова вече се е променила, съобщава BBC.

Кинг подчерта пред Парламентарната комисия за банковите стандарти, че икономиката на банкирането като цяло се е променила. Той коментира, че това променя и културата на поемане на рискове в големите банки.

Финансистът все пак е на мнение, че ще е необходимо банкирането на дребно да бъде защитено от по-рисковото инвестиционно банкиране.

Подобно решение беше препоръчано и от доклада Викърс за банковата система във Великобритания, който беше публикуван миналата година.

От следващата година АЦБ ще поеме надзора над британските банки от регулатора за финансовите услуги (FSA).

Парламентарната комисия за банковите стандарти беше създадена през юли след скандала с манипулирането на Лондонския междубанков лихвен процент (Libor) и други скандали, които се отразиха на репутацията на банките във Великобритания.

„Усещам, че икономиката на инвестиционното банкиране се променя и то чувствително. Това кара новото поколение в ръководството на банките да осъзнае, че е в техен собствен интерес да променят културата на своите институции“, коментира Кинг пред парламентарната комисия.

Той допълва обаче, че това не е достатъчно, за да се откажем от идеята за разделяне на инвестиционното банкиране от банкирането на дребно.

Кинг подчертава, че трябва да бъдат приети строги правила, тъй като в противен случай ще трябва регулаторите да решават за всеки отделен случай, което пък ще увеличи външния лобистки натиск върху банковия надзор.

„Мисля че ще е грешка да оставяме всички решения на регулаторите, защото това ще засили лобисткия натиск от страна на банките“, изтъква централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още