IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натискът върху Испания да обяви дали ще иска намеса на ЕЦБ се увеличава

Поддържането на несигурност създава опасност от увеличаване на напрежението на пазарите на облигации, посочи европейският комисар по конкуренцията Хоакин Алмуня

18:59 | 17.09.12 г.
<p>
	Хоакин Алмуня. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хоакин Алмуня. Снимка: Ройтерс

Нараства натискът върху Испания да обяви дали ще иска от Европейската централна банка да се намеси на пазарите, като днес европейският комисар по конкуренцията Хоакин Алмуня предупреди за опасностите от създаващата се несигурност, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Поддържането на несигурност създава опасността напрежението на пазарите за облигации отново да нарасне " посочи Алмуния в Амстердам.

Макар пазарите да останаха спокойни миналата седмица, ситуацията може бързо да се промени, съобщават испанските медии, цитирайки Алмуня.

Испанският премиер Мариано Рахой се подготвя да подаде молба за намеса на ЕЦБ на пазарите за купуване на испански държавни облигации, да за се държат под контрол лихвите на тези ценни книжа. Той обаче иска да отложи молбата колкото може повече с надеждата такава стъпка да бъде избегната, пише днес испанският вестник El Pais.

Според изданието министърът на икономиката на страната Луис де Гиндос не е съгласен с Рахой и подкрепя незабавната молба за помощ.

Намесата на ЕЦБ ще наложи икономически стандарти, които Испания ще трябва да следва. Мадрид обаче се надява, че сегашните мерки за икономии и икономическите реформи ще удовлетворят изискванията.

Испания вече получи обещание за помощ за затруднените си банки на стойност до 100 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още