Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Николай Кръстев: Туризмът в Хърватия изпитва недостиг от 15 хил. служители

Много от гражданите на Западните Балкани се преселват, защото не виждат перспектива в региона

гледано: 808   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Напрежението в туристическия сектор в Хърватия би повлияло и като цяло върху икономиката на страната. Туризмът носи на БВП на страната между 16 и 20%, което е много сериозна цифра. 15 000 души не достигат в трудовата сфера на туризма. Този проблем трябва да бъде решаван комплексно. Това зависи от Министерствата на вътрешните работи, икономиката и туризма. Това заяви Николай Кръстев от Bloomberg TV Bulgaria в предаването "В развитие".

Много от гражданите на Западните Балкани се преселват, защото не виждат перспектива в този регион, уточни Николай Кръстев. "Хърватия обаче все пак има действаща икономика, която дава препитание. Босна и Херцеговина, Македония, Косово в по-малка степен, биват напускани от голяма част от населението там, спомена още той.

"Хърватските работодатели искат да привлекат хора, които говорят езика там. Получават се противоречия между чуждестранните работници и хърватските работещи. Работодателите са готови да плащат повече, за да задържат работната ръка. Сега те се ориентират към Украйна, за да привлекат работещи в този сектор".

Натовареността в туристическия сезон в Хърватия е в рамките на близо 500 работа часа месечно, отбеляза Кръстев. "Същите пари – около 1000 евро средна заплата в туристическия сектор в страната, могат да се изработят и на други места, където не е чак толкова натоварено. Местните учебни заведения изкарват по 800 човека годишно, което не е достатъчно, за да могат те да се влеят в туристическия поток",  добави още той.

Населението на Хърватия застарява, посочи Николай Кръстев. "Не всеки е готов да работи след пенсия. Броят на чуждестранните работници в сферата на туризма е 5% от броя на всички работещите в страната. В Австрия е 20%. Хърватите искат да догонват този стандарт", разкри той.

"Стратегията за развитието на туризма в Хърватия се развива непрекъснато. Целта е тя да се запази в 20-те световни топ дестинации. През 2015 12 млн. туристи са били в Хърватия, през 2018 г. техният брой е нараснал до 14 млн. Влизането в Шенген, потокът на руските туристи, въвеждането на еврото – всичко това би повлияло на хърватския туризъм. Започва и разширяване на велосипедните алеи". 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Осем души са ранени при експлозия в Лион