IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nordex изхвърча от SDax заради забавено представяне на данни

Заради хакерска атака дружеството ще представи финансовите си данни едва във вторник - твърде късно за Deutsche Börse

18:11 | 16.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Nordex</em></p>

Снимка: Nordex

Хакерска атака отне на базирания в Хамбург производител на вятърни турбини Nordex мястото му в индекса на компаниите с малка пазарна капитализация SDax, поне временно. Компанията отложи публикуването на резултатите си за първото тримесечие във връзка с киберинцидента през май. Данните трябва да бъдат представени следващия вторник - твърде късно за Deutsche Börse, която изисква уведомление в рамките на 75 дни след края на тримесечието.

Ето защо Nordex ще бъде извадена от индекса SDax и индекса на технологичните акции TecDax в понеделник (20 юни), съобщи операторът на фондовата борса. След като тримесечните данни бъдат публикувани, Nordex ще има възможност да се върне при редовното ребалансиране на индексите през септември.



Deutsche Börse затегна правилата за индексите през 2021 г. вследствие на скандала около финтех компанията Wirecard. Оттогава компаниите от Dax, MDax и SDax трябва да представят годишни отчети в рамките на четири месеца след края на годината, шестмесечни отчети - в рамките на три месеца, а тримесечни резултати - след два месеца и половина. В противен случай те се премахват от индекса в рамките на два дни. Правилата не предвиждат изключения.

Според собствената ѝ информация Nordex е станала жертва на кибератака в края на март. Като превантивна мярка IT системите в различни области са били изключени. Първо е трябвало да се възстанови цялата IT инфраструктура. Това е довело до вътрешни забавяния, поради което данните не са публикувани на 12 май, както беше планирано. В края на май Nordex предупреди, че атаката и последиците от нея ще се отразят и на маржовете през текущата финансова година.

На мястото на Nordex в понеделник в SDax ще влезе базираната в Берлин фармацевтична компания Medios, след като отпадна от индекса само след една година престой в него - през септември 2021 г. В TecDax Nordex ще бъде заменена от SMA Solar, която вече е част от SDax.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още