IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия към британците: Не напускайте ЕС, ще съжалявате

Премиерът на Норвегия поднесе лоши новини за британските евроскептици, които се надяват да копират отношенията на Осло с ЕС при Brexit

15:41 | 15.06.16 г. 55
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министър-председателят на Норвегия поднесе лоши новини за британските евроскептици, които се надяват да копират отношенията на Осло с Европейския съюз (ЕС), ако Великобритания гласува за излизане от съюза на референдума през следващата седмица.

„Няма да им хареса“, казва Ерна Солберг за POLITICO.

Лидерът на консерваторите също има горчив опит с гласуване по членството на ЕС. Нейната дясноцентристка партия искаше страната да се присъедини към съюза на референдум през 1994 г., при който норвежците обаче отхвърлиха блока с 52% след подобен резултат през 1972 г.

Норвегия има достъп до по-голяма част от вътрешния пазар на блока чрез членството си в Европейската икономическа зона. Това означава, че между Норвегия и ЕС свободно се обменят стоки, услуги и работна ръка. В замяна Норвегия е приела голяма част от европейските закони, без обаче да има думата при оформянето им. Норвегия освен това трябва да плаща същата сума пари на глава на населението към европейския бюджет като Великобритания, твърди мозъчният тръст OpenEurope, който обяви неутрална позиция в дебата.

Макар че ЕС е повлиял на всичко - от предупрежденията за здравето по пакетите с цигари в Норвегия до факта, че поляците станаха най-голямото мнозинство в страната, няма особен интерес към трети референдум за членство в ЕС.

„Причината е, че ЕС си има много проблеми и не е много привлекателен“, каза министър-председателят в интервю. Макар че партията ѝ все още подкрепя членство в съюза, социологическите проучвания показват, че само 18% от населението одобрява тази идея.

Макар че някои британски евроскептици виждат по-свободната връзка на Норвегия с ЕС като потенциален модел за Острова след Brexit, Осло има дълъг списък с негативи: загуба на влияние в Брюксел, изолация при срещите по политиката на отбрана и приемането на правилата на ЕС в замяна на запазване на достъп до вътрешния пазар.

„Този тип отношения ще бъдат трудни за Великобритания, тъй като тогава Брюксел ще взима решения без британците да могат да участват в процеса“, казва Солберг.

Норвегия си има и други причини да иска Великобритания да остане в ЕС. Осло от дълго време разчита на стремежа на Лондон към свободен пазар, за да поддържа ограничени интервенционистките инстинкти на съюза.

„За нас е важно, че има страни членки около масата, които са пазарно ориентирани, фокусирани върху по-малко регулации, и Великобритания определено е една от тях“, казва Видар Хелгесен, бивш министър по европейските дела на Норвегия и сегашен министър по климата.

Членството на Норвегия в Европейската икономическа зона не покрива земеделието, рибарството, търговията, митниците, правосъдието и вътрешните дела, но е част от от зоната за свободно придвижване Шенген. Участието ѝ на свободния пазар означава, че Норвегия прилага около три четвърти от всички закони на ЕС без реално да има глас при определянето им.

Страната с население от 5,2 млн. души среща още повече проблеми откакто Европейският парламент получи повече правомощия през 2009 г.

„Преди водихме разговори с Комисията и можехме да се обръщаме и към страните“, казва Солберг. „Сега е много по-трудно да накараме Европейският парламент да разбере, че Норвегия, която е решила да не е страна членка, трябва да има специално отношение“.

Цената на липсата на място около масата за преговори става още по-очевидна със засилването на регионалната нестабилност. Макар че е член на НАТО като Великобритания, министрите на външните работи и отбраната се срещат далеч по-често в европейски контекст отколкото като част от военния алианс. Това означава, че Норвегия „изпитва по конкретен начин какво означава да не си около масата, когато ЕС взима решения по политики спрямо най-големия ни съсед – Русия“, казва Хелгерсен.

Норвегия дели 196 км граница с Русия, а в близост до границата има руска база за подводници. Министър-председателят казва, че Осло не усеща да е под директна заплаха, но се страхува от „непредсказуемите“ политики на Москва.

Политическата нестабилност на изток с Русия и на запад с Великобритания идва в момент, в който Норвегия се бори с предизвикателства спрямо петролната си и газова индустрия. В дългосрочен план министър-председателят казва, че изкопаемите горива не могат да поддържат устойчива икономиката на Норвегия. Въпреки че търси нови залежи в Баренцово море, богатството ѝ от суровините намалява, а страната вече достига „пика на петролната икономика“, казва тя.

„Все още имам голям петролен и газов сектор в Норвегия, но той няма да влияе по същия начин на растежа в бъдеще“, казва Солберг. „Трябва да потърсим възможности за растеж и в други сфери“.

Повече по темата за Brexit четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

46
rate up comment 0 rate down comment 1
Sinuhe from Egypt
преди 7 години
Всички европейски държави на Континента Европа , които са в орбитата на Британия се надяват , (включително и Р. Турция) тя да не излезе от ЕС. Но в страната на "бабариха" всички благородници се спогледаха и решиха тя да не остане там. Сега думата имат нейните поданици/граждани на ЕС. Какви са всъщност, ще стане ясно другата седмица. Ако са поданици на Короната (на Британската общност ) ще гласуват за , ако са истински граждани на ЕС ,не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 3
v_tin
преди 7 години
http://***.blitz.bg/news/article/420554
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 7 години
заради теб и тъ.пите ти въпроси, иначе се въздържам да пиша с *** и пияници :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 7 години
заради теб и тъ.пите ти въпроси, иначе се въздържам да пиша с *** и пияници :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 10 rate down comment 4
v_tin
преди 7 години
А бе *** нали направиха фонд за гърците че и ние сме вътре- другите се ослушаха ама цецо каза ааааааааааа даваме парите как няма да помогнем. Аман от неграмотници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 3
v_tin
преди 7 години
Mааааааааа лко си в грешка относно кое е върховното законодателство. Утре може да се свика велико народно събрание което да реши че ЕС ще го духа, излизаме от ес и толкова. Не може обикновено народно събрание да решава въпроси от компетенцията на велико народно събрание. Тоест обикновеното е делегирало права които няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Въобще не си губи времето с кухаото , праскай му минуса и го оставяй да дриска след тебе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 11 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
http://***.investor.bg/evropa/334/a/ek-iska-ot-gyrciia-da-izgradi-adekvatni-centrove-za-priemane-na-bejanci-218989/Я виж последно от ефира...Кво пише? Бърка ли се ЕК / ясно кой я командва / в работите на Гърция или не? Иска ли Гърция орди от тарамбуки? Сигурно сама си ги кани ?....Или ще напишеш нещо за Позитано....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 17 rate down comment 4
lozkhris
преди 7 години
O, Боже... са па Позитано !! Ти в ред ли си ве?! Мен с Позитано ли ще ме свързваш, къде комунистите ги мразя в червата?!?! Ти, байно, да вземеш да се прегледаш. Какви конспирации, кви пет лева?! И къде па се развива Света с ТЕБЕ , като си толко прогресивен?! Кое не ти хареса в това, което съм написал - че германските банки финансираха гръцките вакханалии ли?! Може да не ти харесва , АМА Е ИСТИНА !! И това нема нищо общо с БСП, ясно ли ти е...А ако си мислиш, че сганта около теб, къде се възхищава на бившия комсомолски секретар и активен челн на БКП, дето се изявава като Бг-президент е прогресивна и представителна извадка на бг-елита, ако изобщо има такова животно, то треа смените доставчика.При честни избори сега, в 2016 г. никой няма да гласува за членство в ЕС - поразително много прилича на СССР, а паметта е още жива....И си спестявай квалификациите, особено към хора, които не познаваш. Издава не прогресивност, а простащина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 7 години
абе как не те мързеше да пишеш толко, само конспирации в *** ви кратуни ... първо не ни били питали за ес, сега вече си признавате че ако ни били питали сме щели да кажем да, ама сега било не ... а реално сега да-то ще е още повече, излез от бункера ти на позитано или там където ви е партийния щаб да видиш че света се развива и без вас .... ама и аз съм си виновен че се занимавам с вас, бакшиши, безработни и пияници които винаги сте недоволни от нещо по природа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още