Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Новият собственик на Desfa запазва амбицията за газов хъб в Гърция

Страната е на пътя на новите газови потоци към Европа и инвестиции в инфраструктурата ще реализират потенциала ѝ

Новият собственик на Desfa запазва амбицията за газов хъб в Гърция

Снимка: Desfa

Преди броени дни гръцката държава сключи договор за приватизацията на 66% от капитала на оператора на газовата мрежа Desfa. Новият собственик - консорциум между Snam, Enagas и Fluxys, плати 535 млн. евро и има намерение да запази амбицията на досегашния собственик да изгради транспортен и търговски газов хъб в Гърция, става ясно от публикация в гръцкия в. "Катимерини".

Пред изданието изпълнителният директор на италианската Snam Марко Алвера коментира, че новите собственици ще запазят инвестиционния план на стойност 330 млн. евро до 2023 година. В него е записано, че компанията иска да работи за развитието и интеграцията на газовия пазар в региона, подкрепа на ликвидността, прозрачността и ценова конкурентоспособност.

Още по темата

Гърция е на пътя на повечето газопроводи от новите производители - има много нови находки на газ в крайбрежието на Израел и Египет, както и газови полета между Иран и Катар, обяснява още Алвера. С инвестициите в газовата мрежа, които предвиждат трите компании, страната ще може да реализира своя потенциал като регионален хъб, смятат новите собственици.

"Не трябва да пренебрегваме факта, че сделката за Desfa надгражда ролята на Гърция като вход към Южна Европа и Балканите благодарение на Трансадриатическия газопровод, бъдещата Вертикалния газов коридор и терминала за втечнен газ в Ривитуса", обясни Алвера.

Трите компании в консорциума са акционери и в Трансадриатическия газопровод (TAP), който преминава през територията на Гърция, което е показателно за амбициите им на Балканите.

Алвера коментира още и технологиите, които консорциумът притежава за използване на втечнен газ за камиони или за морските водни съдове, които позволяват намаляване на емисиите въглероден диоксид и другите замърсяващи вещества. Използването им ще превърне Desfa във важен играч на енергийната карта в региона.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 2 години
И комшиите се натискат за таксиджии, баси. Учас на бедния и със скопена икономика.

Още от Европа
Нова политическа криза в Каталуния сгъстява облаците над Педро Санчес