IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: ЕЦБ трябва да обсъди евентуален изход от ултраоблекчената политика

Следващото заседание на регулатора е на 8 юни

15:27 | 02.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще трябва да проведе дискусии следващия месец за стратегията си през 2018 г. и за евентуален изход от ултраоблекчената парична политика. Това заяви Евалд Новотни, който членува в Управителния съвет на банката, цитиран от Ройтерс. 

През миналата седмица ЕЦБ заяви, че перспективите пред икономиката на еврозоната са се подобрили, но все още не е дошло времето за спиране на количествените улеснения. По този начин регулаторът се противопоставя на натиска от страна на страни като Германия, които искат ЕЦБ да свие програмата си за изкупуване на облигации.

„На заседанието през юни ще трябва да обсъдим бъдещата ни стратегия, стратегията за началото на 2018 г.“, каза Новотни, който е и управител на Австрийската централна банка.

„Ясно е, че програмата за изкупуване на активи беше успешна. Но от друга страна също така е ясно, че това не бива да става постоянен инструмент. Това е предизвикателството, пред което сме изправени“, допълва той. „Колкото по-дълго продължава такава програма, толкова повече трябва да се мисли за нейните последици“, казва още Новотни.

Следващото заседание на ЕЦБ е на 8 юни и мнозина анализатори очакват промяна в прогнозите на регулатора, включително сигнали за свиване на облекченията. Решение за конкретни политики обаче не се очакват преди септември тази години, посочва Ройтерс.

Всичко за централните банки четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още