IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд "погребва" плановете за конституционни реформи за борба с тероризма

Президентът на Франция се отказва от реформите заради политическа опозиция и разногласия между двете камари на парламента

17:46 | 30.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сериозен удар по политическите амбиции на френския президент. Четири месеца и половина след атентатите в Париж Франсоа Оланд се отказва от плановете си за промяна в Конституцията.

В сряда държавният глава обяви в изявление от Елисейския дворец, че се отказва от спорния проект и обоснова това с разгорещения спор за планираното отнемане на гражданство за лица с двойно гражданство, на които бъдат предявени обвинения в тероризъм, предава Ройтерс. По този начин „се погребват“ и плановете за вкарване на правилата за свикване на извънредно положение в Конституцията.

Президентът на Франция заяви днес, че се отказва от намерението си за прокарване на конституционни реформи за борба с тероризма заради политическа опозиция и разногласия между двете камари на парламента, предадоха световните осведомителни агенции. 

По думите на Оланд контролираната от левицата долна камара (Национално събрание) и контролираната от десницата горна камара (Сенат) не са успели да се споразумеят по текста на промените, а част от опозицията е враждебно настроена срещу всякакви промени в конституцията. „Компромис не се задава, затова реших да сложа край на този дебат", заяви днес президентът.

Една от планираните реформи включваше отнемане на френското гражданство на лица с двойно гражданство, на които бъдат предявени обвинения в тероризъм. Това предложение обаче нажежи сериозно политическия дебат във Франция, като десницата го приветства, а някои леви политици изразиха негодувание, защото по думите им така се нарушава залегналият в конституцията принцип за равенство.

Реформите, които бяха преследвани агресивно от Оланд и правителството му след серията терористични нападения в Париж от ноември, накараха бившия правосъден министър Кристиан Тобира да подаде оставката си в знак на протест в края на януари.

В крайна сметка в средата на февруари Националното събрание гласува версия на закона, в която е възможно отнемане на гражданство за всички французи и така, поне на теория, създаването на лица без гражданство. Сенатът промени обаче текста и, както първоначално бе планирано, той ще важи само за хора с второ гражданство, за да не останат те без никакво гражданство.

На теория Оланд можеше да се съгласи на частична конституционна реформа, в която да се включва само вкарване на правилата за свикване на извънредно положение в Конституцията. Срещу тях обаче също имаше съпротива – особено спорно е дали съществуващата правна основа за извънредното положение е достатъчна.

Сегашният отказ от плана поставя в много неудобно положение президента социалист, който го обяви с тържествена реч пред парламента във Версайския дворец три дни след ислямистките нападения в Париж, отнели живота на 130 души, коментира сега Ройтерс.

Консервативният опозиционер и бивш президент Никола Саркози обвини междувременно наследника си, че сам е виновен за провала. „Той обеща всичко на всички, а после – противното“. 

Оланд обяви в сряда, че ще продължи борбата с тероризма и след провала на тези реформи. „Ислямският тероризъм обяви война на Франция, Европа, на целия свят. Заплахата е по-сериозна от всякога“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още