IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриването на рецептори за температура донесе на учени Нобел за медицина

Двама молекулярни биолози от САЩ и Ливан са носители на приза тази година

13:56 | 04.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/Jessica Gow /</em></p>

Снимка: EPA/Jessica Gow /

Тазгодишната Нобелова награда за медицина отива у американеца Дейвид Джулиъс и родения в Ливан изследовател Ардем Патапутиян за откриването им на рецепторите за температура и допир в тялото. Това съобщи Нобеловият комитет в излъчвано онлайн изявление в 12:30 ч. българско време. Преди това на страницата си в Twitter комитетът обясни, че решението е взето тази сутрин на заседание при закрити врати. Познанията за тези рецептори се използват за разработване на лечения за редица заболявания, включително хронична болка.

Изключително важните открития на тазгодишните носители на Нобелова награда „ни позволиха да разберем как топлината, студът и механичните сили предизвикват нервните импулси, които ни позволяват да възприемаме и да се адаптираме към света около нас“, казаха от комитета. Изследователите са използвали чувствителни към натиск клетки, за да открият нов клас сензори, които реагират на механични стимули в кожата и вътрешните органи.
Дейвид Джулиъс използва капсаицин, пикантно съединение, направено от люти чушки, което причинява усещане за парене, за да идентифицира сензорите в нервните окончания на кожата, които реагират на топлина. Използвайки чувствителни на налягане клетки, Ардем Патапутиян открива нов клас сензори, които реагират на механичните стимули в кожата и вътрешните органи.

Дейвид Джулиъс е американски физиолог, известен с работата си по молекулярните механизми на усещането за болка. Той е професор от Калифорнийския университет в Сан Франциско и започва работата си по изследването на капсаицина, активната съставка на лютите чушки, още през 1997 г.

Роденият в Бейрут, Ливан, през 1967 г. Ардем Патапутян учи в Американския университет в Бейрут, преди да емигрира в САЩ през 1986 г. И той завършва Калифорнийския университет (клетъчна биология), работи в различни изследователски институти до 2014 г., когато започва работа в Медицинския институт "Хауърд Хюз". Също от дълги години работи по начина, по който сензорите в тялото "превеждат" сигналите от външния свят в тялото. В момента изготвя изследвания в Scripps Research в Ла Джола, Калифорния.

Най-важната награда за медицинските специалисти тази година е дотирана с десет милиона шведски крони (около 980 000 евро). От 1901 г. 222 души са получили Нобелова награда за медицина, включително 12 жени. Първият приз бе за германския бактериолог Емил Адолф фон Беринг за откриването на терапия срещу дифтерия. През 1995 г. Кристиан Нюслейн-Волхард е първата и засега единствена германка, получила тази награда. През миналата година наградата получиха Харви Дж. Алтер (САЩ), Майкъл Хоутън (Великобритания) и Чарлз М. Райс (САЩ). Те допринесоха значително за откриването на вируса на хепатит С.

Поредицата за Нобеловите награди стартира именно с Наградата за медицина. Носителите на наградите по физика и химия ще бъдат посочени във вторник и сряда. В четвъртък и петък ще последват обявяванията за Нобелова награда за литература и Нобелова награда за мир. Поредицата завършва в следващия понеделник, 11 октомври, с така наречената Нобелова награда за икономика, дарявана от Шведската централна банка. Церемониалното връчване на всички награди традиционно се провежда на 10 декември, годишнината от смъртта на дарителя на наградата Алфред Нобел. Фондацията Right Livelihood  обяви миналата сряда лауреатите на тазгодишните алтернативни Нобелови награди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още