Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Почти 150 хил. искания за убежище в ЕС са подадени през второто тримесечие

Германия, Франция и Испания са най-желани от бежанците за международна закрила

Почти 150 хил. искания за убежище в ЕС са подадени през второто тримесечие

Снимка: архив, Ройтерс

През второто тримесечие на годината са подадени почти 150 хил. молби за убежище в страните членки на Европейския съюз (ЕС), показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Броят на исканията за закрила е с 5% под подадените през първото тримесечие (почти 158 хил.), но с 4% повече спрямо броя на молбите, подадени през второто тримесечие на миналата година (почти 143 хил.).

Гражданите на Сирия остават най-голямата група търсещи убежище в ЕС. За периода април-юни първоначални молби за закрила са подали 16 200 души от Сирия.

Втората по големина група търсещи международна закрила в ЕС е на гражданите на Венецуела (10 700 души през второто тримесечие), а третата – на граждани на Афганистан (10 200 души). Гражданите на трите страни са подали една четвърт от първоначалните молби за убежище в ЕС.

Още по темата

Германия остава държавата в ЕС с най-много подадени заявления – 33 200 през второто тримесечие, което е 22% от всички първоначални молби. Следва Франция с 28 600, трета е Испания с 28 200. В трите страни са подадени 60% от първоначалните заявления за периода.

В сравнение с населението, обаче, най-много заявления са подадени в Кипър – малко над 4 хил. на 1 млн. души население. Следват Малта – 1 503 заявления на 1 млн. души население, и Гърция – 1 244 заявления на 1 млн. души население.

Същевременно в Словакия се отчитат 7 заявления на 1 млн. души, в Унгария – 12, а в Полша – 16, отбелязва Евростат. Средно за ЕС броят на заявленията на 1 млн. души население е 291.

Почти 900 хил. са подадените заявления за международна закрила в ЕС, по които още няма решение, сочат още данните. На годишна база броят им намалява само с 1%. Общо 40% от „висящите“ заявления са в Германия.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС предлага нова схема за „задължителна солидарност“ при преместване на мигранти