IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалската държава поема контрола над авиокомпания TAP

Държавата ще увеличи дела си в превозвача от 50% на 72,5%, като плати 55 млн. евро за новия си дял

10:07 | 03.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/MIGUEL A. LOPES</p>

Снимка: EPA/MIGUEL A. LOPES

Подобно на германската намеса в Lufthansa и португалската държава се проявява в ролята си на спасител за националната авиокомпания TAP Air Portugal. Тя поема контрола над авиокомпанията, която беше силно засегната от причинената от коронавируса криза, заяви финансовият министър Жоао Лео в Лисабон късно в четвъртък вечерта, предава Ройтерс.

Постигнато е било споразумение с частните акционери за увеличаване на държавния дял в основния капитал на богатата на традиции авиокомпания - от 50 на сто до 72,5 процента. „Това е важно споразумение и добро решение за TAP“, пише вестник Publico, цитирайки Педро Нуньо Сантос, министър на инфраструктурата.Според споразумението делът на концерна Atlantic Gateway Group е намален от 45 на 22,5 процента. Държавата ще плати 55 милиона евро за своя нов дял, каза Лео. Пет процента от основния капитал все още се държат от служители.

Правителството няма да управлява TAP, а ще назначи частна компания, която да търси на международния пазар квалифициран екип, който да администрира авиокомпанията.

„TAP е твърде важен за Португалия, за да можем да си позволим лукса да загубим компанията. В крайна сметка 60 процента от туристите идват в страната с националната авиокомпания“, пояснява министърът на инфраструктурата Сантос.

По-рано социалистическото правителство заплашваше да национализира авиокомпанията, ако не бъде постигнато споразумение с частни инвеститори. Фалитът също беше разгледан временно като опция.

TAP Air Portugal беше частично приватизирана през 2015 г. Авиокомпанията стана 50% собственост на държавата (чрез държавния холдинг Parpública), 45% се държаха от частния консорциум Atlantic Gateway, а 5% - от нейните работници.

Atlantic Gateway е ръководен от американец с бразилски произход - основателя и собственик на JetBlue Дейвид Нийлман. Той е също така основател на бразилската авиокомпания Azul. В рамките на консорциума Gateway компанията не беше добре управлявана, дори преди настоящата криза и понесе значителни загуби както през 2018 г. така и през 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още