IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето европейски борси се оцветиха в зелено в сряда

Автомобилният сектор се представи най-добре на Стария континент

19:59 | 09.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Повечето европейски борси завършиха сесията в сряда с ръст, а вниманието на пазарите в региона остава насочено към напредъка в преговорите за търговско споразумение между ЕС и Великобритания след Brexit, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 е нагоре с 0,4%, а повечето сектори и големи борси се озоваха на положителна територия. Автомобилният сектор се представи най-добре в Европа с ръст от близо 1,5%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза минимално повишение от 0,08% до ниво от 6564,29 пункта. Германският DAX напредна с 0,47% и завърши сесията на равнище от 13 340,26 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,25% до ниво от 5546,82 пункта.

Вниманието на пазарите е насочено към състоянието на разговорите след Brexit тази седмица. Британският премиер Борис Джонсън ще замине за Брюксел по-късно в сряда в последен опит да постигне търговска сделка след Brexit. Той ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като преговарящите не успяха да постигнат значителен напредък при възобновяването на преговорите в понеделник.

Оптимизмът около ваксините за коронавируса също подкрепя пазарните нагласи. Великобритания започна ваксинирането на населението си във вторник, като се превърне в една от първите страни в света, които правят това.

Ваксината на Pfizer и BioNTech получи извънредно одобрение от регулатора по лекарствата във Великобритания миналата седмица, а първите ваксинирани ще бъдат здравните служители на първа линия, служителите в домове за възрастни хора и хората над 80 години.

Агенцията по храните и лекарствата в САЩ съобщи във вторник, че данните от изпитанията на коронавирусната ваксина на Pfizer съответстват на препоръките на агенцията за разрешение за извънредна употреба. Тя допълни, че ваксината е високо ефективна и не предизвиква конкретно безпокойство за безопасността. Агенцията ще проведе консултативно събрание в четвъртък, за да оцени ваксината на Pfizer.

На корпоративния фронт книжата на Just Eat Takeaway и Delivery Hero поскъпнаха със съответно 8% и 7%. Това се случи след като американският гигант в доставките DoorDash определи цена на акциите си от 102 долара, което е над очаквания диапазон, преди първичното си публично предлагане.

На обратния полюс цената на акциите на STMicro регистрира най-резкия спад от близо 12% и производителят на чипове се озова на дъното на Stoxx 600, след като отложи годишната цел за приходите си от продажби от 12 млрд. долара за 2023 г.

Книжата на Howden Joinery поскъпнаха с близо 5%, след като британската компания за кухненско оборудване съобщи, че печалбата й преди данъци за годината вероятно ще надмине очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още