Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Предизвикателствата пред зелената енергетика в ЕС

При евтините изкопаеми енергоресурси секторът се движи основно заради политиката и поставените екологични цели

Предизвикателствата пред зелената енергетика в ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

Във времената на евтини изкопаеми енергоизточници, зелената енергетика се движи напред основно благодарение на правителствените политики за сектора, пише Европейската комисия в анализ, посветен на развитието на биомасата в ЕС.

Европейските власти поставят амбициозни цели за дял на възобновяемите източници от 27% от общото енергийно потребление до 2030 година. В този план няма национални цели - както обясниха от Брюксел причината е, че в отделните страни от общността има различни ресурси и в случая ще бъде използван м максимална степен общностният принцип за реализирането на плановете.

Още по темата

Така в производството на електроенергия трябва да бъдат впрегнати слънцето, вятъра, водата и биомасата - отпадните продукти от селското стопанство, както и от обработката на дървесина. "Зелени" цели обаче има и за други сектори - например транспорт и използването на биогорива, така че до 2030 година емисиите парникови газове от страните от ЕС трябва да намалеят с 40% спрямо нивата от 1990 година.

Политиката на ЕС за намаляване на емисиите и насока към зелената икономика е ясна, но в доклада на Брюксел са посочени и някои неосъзнати на този етап рискове - употребата на земеделска земя за енергийни култури или при изграждането на ВЕИ-мощности, както и увеличаването на замърсяването на въздуха при използването на биомаса и неефективното използване на ресурсите. Някои проекти заплашват и биоразнообразието в регионите.

Или с други думи зелената енергия, която се подкрепя основно от идеята да бъдат спрени климатичните промени, може да се окаже косвен катализатор за други проблеми за околната среда.

На фона на всички тези предизвикателства ЕС трябва да гарантира сигурността на енергийните доставки и конкурентни цени за потребителите. А опазването на околната среда и биоразнообразието е в основата на европейските политики в много сектори.

Изпълнението на зелените цели изискват милиарди евро инвестиции, а проучванията показват, че през последните години в ЕС те намаляват. Донякъде това се дължи на по-ниската цена на новите технологии в сектора, но в същото време и обществото е изморено от преференциите за зелената енергия и субсидиите на много места са значително ограничени.

Първата зелена цел на ЕС е до 2020 година възобновяемите източници да заемат дял от 20% от общото енергийно потребление, емисиите да бъдат намалени с 20%, а енергийната ефективност да бъде подобрена. Прогнозите са, че страните от общността ще успеят да се справят с обявените преди години като крайно амбициозни цели.

Следващата стъпка до 2030 година обаче действително може да се окаже голямо предизвикателство.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Коментари (1)

2
 
4
 
1
fon
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
През 2016-та ЕС е произведен над 17% от ВЕЦ и над 17% от модерни ВЕИ
http://power.bghot.com/power-by-year.php?o=1&x=0&y=0

Това са над 34%. Излиза, че до 2030-та целта е този дял да падне щом в горните ВЕИ са включени и ВЕЦ.

Още от Европа
ЕС планира да отслаби надеждите на страните от Източното партньорство за членство