Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Представителите на ЕЦБ се опасяват за неоправдани очаквания сред инвеститорите

Протоколът от последната среща на банката сочи, че централните банкери не искат да оставят погрешни впечатления за сроковете на количественото облекчение

Представителите на ЕЦБ се опасяват за неоправдани очаквания сред инвеститорите

Снимка: Архив Ройтерс

Някои представители на Европейската централна банка се опасяват, че са генерирали неоправдани очаквания сред инвеститорите, че количественото облекчаване може да бъде удължено отново следващата година, предава Bloomberg.

„Бяха изразени и някои опасения, че неограниченият характер на програмата за изкупуване на активи може да генерира очаквания за допълнителни удължавания с приближаването на планирания краен срок на програмата“, сочи протоколът от срещата на 25-26 октомври на Управителния съвет на ЕЦБ, публикуван в четвъртък. „От сегашната перспектива това не изглежда оправдано при липсата на нови големи шокове“.

ЕЦБ реши миналия месец да удължи количественото облекчаване с двойно по-слаб темп от 30 млрд. евро поне до края на септември 2018 г., обещавайки да засили програмата, ако инфлационните перспективи не се подобрят. Макар че това решение е било подкрепено с „голямо мнозинство“, в протокола се казва, че са били представени и обсъждани някои алтернативни решения.

Още по темата

„Бяха изразени някои първоначални предпочитания към по-малък общ обем на покупките в програмата за изкупуване на активи, както и към различен месечен темп на покупки за опредем обем“, показва протоколът. Някои членове са заявили, че стабилното възстановяване на икономиката на еврозоната гарантира кратък хоризонт на купуване.

Други са поискали по-дълъг хоризонт на закупуване, за да се осигури и по-дълга парична подкрепа. Те са изразили опасения за възможността от непредвидено влияние от налагането на категорична крайна дата на програмата.

„Обявяването на крайна дата може да накара участниците на пазара да пристъпят към евентуални ценови корекции, което може да доведе до ненужно затягане на финансовите условия“, се посочва в протокола. „Запазването на отворен краен край за програмата за изкупуване на активи подчертава твърдия ангажимент на Управителния съвет“ да запази паричните стимули, за да доведе инфлацията до желаната от ЕЦБ малко под 2%.

Обсъжданията в Управителния съвет подчертават как стабилното възстановяване на еврозоната се е засилило и разширило. Това се потвърди днес и от данните, които показаха, че икономиката на региона е напът да отбележи най-доброто си годишно представяне от финансовата криза насам, като компаниите наемат нови служители с най-бързия темп от 17 години.

Един от аргументите в подкрепа на финалното решение от срещата е, че то е „в съответствие с преобладаващите пазарни очаквания“ и затова е „малко вероятно да предизвика значителни движения във финансовите цени“. Критиците са предупредили, че Управителният съвет не трябва да отдава „ненужна тежест“ на потенциалните нежелани реакции от страна на инвеститорите, фокусирайки се вместо това върху това, което „се изисква, за да се постигне средносрочната цел“ за ценова стабилност.

„Няколко“ централни банкери са казали още, че текущите насоки на ЕЦБ, свързващи покупките на активи с подобряващите се перспективи пред инфлацията, трябва в крайна сметка да бъдат заменени с „позоваване на позицията по паричната политика, във всички нейни измерения“.

Протоколът включва и предложение на един от централните банкери – Беноа Кьоре, което хвърля известна светлина върху това как четирите елемента на количественото облекчаване може да бъдат конфигурирани следващата година. Той е заявил, че след като покупките на активи се забавят през януари, „програмите в частния сектор ще бъдат коригирани строго пропорционално на общото намаление“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако