IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продукти от конско месо вместо обявено говеждо са продавани и в Германия

В Швейцария откриха конско месо в лазаня, произведена отново от френската фирма Comigel, а в Кипър разследват 5 компании за връзка с разрастващия се скандал

20:52 | 13.02.13 г.
<p>
	Изтеглената от швейцарския пазар лазаня. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изтеглената от швейцарския пазар лазаня. Снимка: Ройтерс

Скандалът с доставките на продукти с конско месо вместо говеждо стигна и до Германия, съобщи ИТАР-ТАСС. Според резултати от първите проверки необявено конско е било открито в готови за употреба продукти и полуфабрикати.

Германските официални инстанции са били уведомени чрез европейската система за бързо предупреждение, че в Германия е влязло „неточно обявено месо“, съобщи днес в Берлин представител на министерството на селското стопанство, храните и защитата на правата на потребителите. Според наличните данни става въпрос за „преработена лазаня, която е била доставена най-малко на един търговец в провинция Северен Рейн – Вестфалия“.

На свой ред провинциалното министерство за защита на правата на потребителите съобщи в Дюселдорф, че „чрез люксембургски посредник в Германия и Северен Рейн – Вестфалия са били доставени продукти в голям обем, за които има подозрения за невярно маркиране“.

По данни на ведомството доставки са осъществявани между ноември 2012 г. и януари тази година. Продуктите са били доставяни не само за вериги супермаркети и магазини, но и на други компании, свързани с реализацията на хранителни продукти.

Междувременно швейцарската верига Coop обяви на официалния си уебсайт, че е открила конско месо в лазаня, която вчера е била изтеглена от пазара, съобщи AFP, цитирана от БТА.

Анализ е показал категорично, че става дума за конско месо в лазцаня, произведена от френската компания Comigel, чиято централа се намира в източния френски град Мец.

Същата компания е произвела и лазаните с марка Findus, продавани във Великобритания, които трябваше да са с говеждо месо, но в тях беше открито конско месо.

Днес стана също ясно, че 5 кипърски компании се проверяват заради разпространеното в Европа конско и магарешко месо, съобщи БТА, като се позова на кипърски уебсайт.

Здравните власти на острова проверяват твърденията на Румъния, че кипърски посредници носят отговорността за скандала със замразените храни с говеждо месо, в които бяха отрити следи от конско и магарешко месо със съмнително качество и произход.

Заместник-директорът на държавната контролна служба Христос Христу заяви, че трябва да бъдат направени допълнителни проверки, за да се установи до каква степен конкретна компания е поставила грешни етикети на месото или дали това е направено от друга фирма във веригата.

За три от петте проверявани компании здравните власти имат уверения, че имат удостоверения от Ирландия и Англия, че продуктите им не съдържат месо от кон или магаре. На тези компании е дадено разрешение да върнат стоката си в магазините.

Продуктите с конско месо бяха разпространени в търговската мрежа на няколко европейски държави. Според информацията месото идва от Румъния, а чрез кипърски посредник е било продадено на завода, където са произведени конкретните замразени храни - лазаня и канелони с говеждо месо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още