IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяната в Русия може да дойде по-скоро след социални искания

Проблемът на демократичните протести в Москва е, че не успяват да интегрират социалните оплаквания на руското общество

09:27 | 01.09.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протести с искания за допускане на опозиционни кандидати на местните избори в Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протести с искания за допускане на опозиционни кандидати на местните избори в Москва. Снимка: Ройтерс

В епизод, който би бил смешен, ако някой го прочете в творбите на Николай Гогол или Михаил Салтиков-Шчедрин, но всъщност е мрачна илюстрация на екологичната болест на Русия, управата в сибирски град миналата година беше порицана за боядисване на снега в бяло. Замърсяването във въгледобивния район е толкова ужасно, че снегът вали примесен със сажди и пепел. Длъжностните лица отговориха по типично руски провинциален бюрократичен начин, буквално замазвайки проблема, който се чувстваха безпомощни да разрешат, пише Тони Барбър за Financial Times.

Защитата на околната среда е един от няколкото фронта, по които се очертават линии на конфронтация между все по-неспокойната руска общественост и властовия апарат на президента Владимир Путин. Десетки протести се проведоха в цяла Русия срещу плановете за изграждане на огромни сметища в провинцията за боклук от района на Голяма Москва и други градове. Къкрещите източници на недоволство включват инфлацията, стагниращия жизнен стандарт, вдигането на възрастта за пенсиониране, новите пътни такси за шофьори на камиони и усилията за контрол на социалните медии.

Ако настъпят политически промени в Русия, те може да произтекат по-скоро от това усещане за раздразнение в ежедневието, отколкото от по-тесните призиви за демократична реформа, отправяни от най-гласовите критици на Путин. Наистина, седмичните демонстрации в Москва в подкрепа на свободните местни избори привлякоха повече хора от когато и да било след зимните вълнения през 2011-2012 г. Гневът срещу ареста на Иван Голунов, разследващ журналист, по скалъпени обвинения за наркотици, подчерта общественото възмущение от недосегаемостта на полицията и разузнавателните служби.

Във време, когато представителната демокрация и върховенството на закона са под натиск в западните страни и дори биват подиграват от политици, които би трябвало да са по-добре запознати, руските протести - подобно на сходни събития в Централна и Източна Европа - са полезно напомняне, че човешкото желание за справедливост, достойнство и свобода е несломимо. Политическите демонстрации в Москва обаче нямат масовия характер на тазгодишните протести в Хонконг, Алжир или Венецуела, нито пък на вълненията в бившия Съветски съюз през 1989-1991 г.

Една от причините за ограниченото въздействие на московските протести е, че досега те не успяват да интегрират оплакванията на руското общество относно, да речем, влошаването на околната среда и разходите за живот. В призива си за истински честни избори те приличат на миналогодишните протести в Полша срещу наложените от правителството промени в съдебната система, насочени към затягане на политическия контрол върху съдилищата. И двете са достойни каузи, но и на двете липсва широката привлекателност, която идва от изразяването на най-големите опасения на обществото. 

Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
иначе лесно пращаш другите на война ... обаче стане ли такава точно вие, бившите комсомолци дето цял живот сте свикнали на мекото от партията ще бъдете избушени първи ! ... абе поне се преименувай на мави гоц, че да не ви бъркам двамата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 4 години
ти си класически ***, промит от вестник ДУМА и изпълзял от някой пенсионерски клуб ... братя на баба ми от село ги говори точно същите неща !и в другата статия вече ти казах, че си доста лесен за разбиране, сега работим ТИ сам да осъзнаеш колко си тъъъп :):) а това вече е доста трудната задача :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 7
Valentin13
преди 4 години
коментар на коментари ми, за бавно разбиращи - в моя коментар казвам, че Европа е ленива за да се защити и разчита на янките. Путин отдавна възстанови армията си и е готов за битка. Европа трябва незабавно да започне подготовка, а всички като тебе да бъдат изпратени в окопи на Източния фронт и там да постоят някой месец, заедно със всички елжибититиата, събрани от улиците.така постепенно Европа ще бъде готова за това, което неизбежно предстои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 4 години
докато ти прочетох поста, няколко хиляди мозъчни клетки се самоубиха от скука ... ! писал, чукча, писал и нищо не казал .... в крайна сметка си призна че си фен И на малкото северно джудже, само незнам що в началото не си признаваше и се криеше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 8
Valentin13
преди 4 години
когато започне промяната в Русия - на половината свят ще им побелеят косите за един ден, на другата половина ще им изпадат зъбите, за третата половина ще дойде груз-300, а може и груз-200. останалите половини ще си купят семейни модели пейтриът и ако не ги усети Тръмп домашно с400.ту мейк дъ лонг стори шорт, на никого от бандата уядени журналисти, анализатори, историци, левичарски и либерални пишещи машини, няма да им се удаде да либералстват вече и заедно с елджибитита ще бъдат в окопите, до читавите войни. а за да се избегне това - трябва превантивен удар, за превантивен удар се изисква модерна, тренирана, и екипирана армия от войници, които обичат родината си.Путин ги почна от някъде 2007 - 2008. НАТО яде пържоли по бункери и чертае карти, отвреме навреме пускат по някоя яхта - янките или бритите, другите ги е шубе, да се шматка из морето, уж че всичко е наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 4 години
промяната в русия не виждам как ще дойде в нашия живот ... и да фалират като едно време, пак ще им изплакнат очите с нещо и пак ще ги натикат в тинята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 13
Вся власть Советам!
преди 4 години
Национализмът е последното убежище на диктаторите. Руското общество може много да намрази Путин но едва ли скоро ще е готово да си признае че окупацията на Крим, Донбас и Луганск е незаконна. Докато очакват че онази работа ше е в другата, а подгърбието в рая, нищо няма да се промени в Русия, независимо кой е на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Ти наистина си *** и не си спомняш обяснението на убийците на Немцов - засегнал религиозните чувства и убеждения на мюсюлманите. Няма да те питам мюсюлманин ли си, само ще ти спомена чене е добре задето вашата религия позволява убийства в името на " правата" вяра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Добре си ти, добре си! Добре си, защото си ***. А сериозно погледнато такива остатъци и отломки от авторитарно-партократично-клептократично, рудемантарно и архаично разбиране за света като теб, не могат и няма да задават световния ред и неговото обяснение. Докато не надживее шовинистичните си идеали и разбирания, русия не може да има стойностна опозиция. Процеса за радост е в ход се надявам да станем свидетели на поредната победа на хладилника над телевизора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 18
vzhekoff
преди 4 години
Проблемът на т.нар."опозиция" вРусия е,чеподобнона келявия форумен пияница стоенча, е че са на хранилка в американското посолство. Руснаците поживяха по времето на Елцин под сие мъдри съвети и дори да не им харесва Путин, разни опозиционни и олигархични титани ала Березовски, Ходорковски (к'ви хубави руски фамилии впрочем), или разни псевдо-опозиционери ала Немцов, застрелян затуй, че чукал чужда любовница (и обрал завода ГАЗ повремена т.нар. приватизация) или Навални - също толкова съмнителна личност, пръскаща милиони с неизвестен (колко да е неизвестен) произход, та тези опозиционери изобщо не са нужни на Руснаците. Собствените им господари вероятно също го съзнават, но "такъв е матрялът"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още